17.07.2024 | 18:44

Български камерен оркестър – Добрич ще закрие концертния сезон 2022/2023 на 19 юни с гост диригент Светлана Галианова и трима солисти

На 19 юни 2023 г. от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ Ви каним на концерт на нашия камерен оркестър, който реализира повече от успешен сезон, и който ще бъде закрит с интересна програма и с известни солисти.
Светлана Галианова е име добре познато на публиката в родния й град след няколко концерта с оркестъра в Добрич. В момента тя развива диригентската си кариера у нас и в чужбина и продължава академичното си образование в консерваторията в Атина – с пиано и ударни. Завършила е СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Добрич. От малка посещава уроци по пиано при музикалния педагог Йорданка Ковачева. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ гр. София със специалност „Оперно-симфонично дирижиране“ в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дебют като диригент прави с Академичен симфоничен оркестър (АСО) през месец ноември 2015 г. С Концерт за пиано и оркестър № 1 от Николай Метнер, тя представя премиерно за България изпълнение със солист Агнес Данкова, пиано. През 2017 г. дирижира мащабен концерт по повод 260-годишнината от рождението на Моцарт, изнесен от Академичния симфоничен оркестър на НМА със солист Нора Габровска, пиано. Работила е и със солиста на Московската филхармония Павел Минев, цигулка. Със Симфониета Видин, под нейната диригентска палка е и празничният 8-мартенски концерт със солист Десислава Стефанова, сопран. През м. март 2017 г. дирижира юбилеен концерт на проф. д-р Петя Бъговска с гост-солист Пиер Марио Мурели (консерватория Милано, Италия). На 01.11.2017 г. Светлана участва в премиерата на спектакъла „Галактика на Поколенията“, изпълнен на сцената на театър „Сълза и Смях“, под съпровода на Академичния симфоничен оркестър с музика от Добромир Кисьов. През май 2018 г. се дипломира като диригент с Концерт за пиано и оркестър № 2 от Камий Сен-Санс и Девета симфония от Дм. Шостакович в изпълнение на Академичния симфоничен оркестър на НМА със солист Елвис Василев, пиано. Като гост диригент е работила със Симфониета Враца, Камерен оркестър „Дианополис“ Ямбол, Държавна Филхармония Шумен, а на родната сцена в Добрич се представи в запомнящия се концерт през 2018 г. с Български камерен оркестър – Добрич, с когото изнесе още няколко концерта. От 2019 г. до 2022 г. е ръководител и диригент на Духов оркестър при Първа английска гимназия София и НЧ „Петър Берон“, а от 2020 г. до началото на 2022 г. е главен диригент в Камерна опера Благоевград. Активно участва и в майсторски класове по оперно – симфонично дирижиране при Гьоргу Рат във Флоренция, Италия с Оркестър „Маджио музикале“ през 2021, при Михалис Економу в Атина, Гърция с Филхармония Атина, също и в майсторски клас по пиано при Димитрий Туфексис в Болония, Италия, Асоциация Моцарт през март 2022 г.
Проф. д-р Десислава Щерева завършва Московската консерватория „Чайковски”, където се дипломира в класа на проф. Зинаида Игнатиева. При нея завършва и двугодишна изпълнителска аспирантура. Има активна и разнообразна концертна дейност като солист и камерен партньор. Изявява се като солист на редица симфонични и камерни оркестри – Софийска, Пловдивска, Русенска, Плевенска, Бургаска, Шуменска филхармонии, камерен ансамбъл „Софийски солисти“, камерните оркестри в Добрич, Хасково, „Симфониета” Варна, Перник и други. Лауреат е на международни и национални конкурси в България, Чехия, Италия, Словакия, Япония. Концертира в Русия, Белгия, Люксембург, Унгария, Гърция, Македония. Участва във фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Европейски музикален фестивал“, „Варненско лято”, „Аполония“, „Салон на изкуствата“, Новогодишен музикален фестивал, ”Нова българска музика”, ”Пианисимо”, Музикални празници „Емил Чакъров”, Дни на Руската клавирна музика и др., както и на фестивали в Гърция, Македония и други. През 2001 г. издава CD съвместно с Радка Чомакова – Произведения за пиано от Панчо Владигеров. През 2008 г. този диск е селектиран и включен в международната поредица „Шедьоври на класиката“. През 2010 г. е поканена да участва в издаването на двоен компактдиск с цигулкови произведения на съвременния сирийски композитор Dia Succari. Записите се осъществяват в Берлин, като всяко произведение се акомпанира от различен пианист, общо 21 от цял свят. Репертоарът на Десислава Щерева е стилово разнообразен, включва както представителни /първите клавирни концерти от Брамс, Рахманинов, Прокофиев/, така и по-рядко изпълнявани произведения, като ранните седем клавирни концерта от В.А. Моцарт и др. От 1997 г. датират изявите и с клавирното дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова. С този ансамбъл са осъществени много премиерни изпълнения както на произведения от съвременни български автори (някои от които писани специално за тях – Ал. Йосифов, Н. Кауфман), така и на творби от Леополд Кожелух, Дариус Мийо, Франсис Пуленк, Конлън Нанкароу и др. Дуото реализира студийни записи за БНР, както и няколко филма за БНТ от поредицата „По вълните на музиката”, участва в многобройни специализирани радио и телевизионни предавания за класическа музика. В Добрич участваха в Седмица на камерната музика „Константин Илиев“, 2018 г. като изпълниха блестящо „Славянски танци“ за пиано на 4 ръце от Дворжак. За тяхното дуо член кор. на БАН, академик, проф. Николай Кауфман твърди: “Клавирното дуо Щерева-Симеонова е явление в българския музикален живот. Прецизност, култура, темперамент, красота на тона, оригинална интерпретация, собствено музикално лице. От предкласиката до най-нови творби, те изпълняват майсторски, като зрели изпълнители на световно ниво…”
Понастоящем Десислава Щерева е професор в Катедра „Пиано“ на ТКДФ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и преподавател по пиано в департамент „Музика” в Нов Български Университет.
Далия Чолакова е родена през 2007 г. и е ученичка в НМУ „Любомир Пипков“ в класа по цигулка на Благородна Танева. Носител е на множество награди от национални и международни конкурси, сред които „Leonid Kogan“ (Брюксел, Белгия), „Kocian Violin Competition” ( Чехия), „Grumiaux“ (Белгия), IMS Violin Competition ( Берлин), „Jan Sibelius Fest”(Финландия), „Grand Prize Virtuoso“ (Франция), „North International Music Competition“ (Швеция), „E-Muse” (Гърция), „Rising Talents of Europe“ (Великобритания), „The Art of Strings” (Великобритания),“Best Wieniawski performance”(Великобритания), „Stage4kids“ (Германия), „Международен конкурс за млади цигулари“ (Сърбия), „InARTE International Online Music Competition” (Италия), „Nouvelles Etoiles” (Франция), „The Colours of Music” (Латвия), Международен конкурс „Млади виртуози“ (София), Международен конкурс „Проф. Недялка Сименова“ (Хасково), Международен конкурс „Музиката и Земята“ (София), Международен Музикален конкурс „Звукът на времето“ (Велико Търново) , Международен конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти в гр. Перник, Международен конкурс „Път към славата“ (София), Международен конкурс „Abanico” (София), Международен конкурс „Проф. Асен Диамандиев“, Международен конкурс в рамките на Трявна Арт Фестивал, Национален конкурс „Алфред Бинер”, Национален детско-юношески конкурс за музикално изкуство „Орфеева Дарба“, Национален конкурс „Музиката на Европа“ (Бургас). През 2018 г. Министерството на културата награждава Далия с грамота за принос към Българската култура. През същата година Далия представя страната ни и НМУ „Любомир Пипков” в концерт под надслов „Младите таланти на България поздравяват Европа“ в зала „Йехуди Менухин“ на Европейския Парламент в Брюксел, Белгия. Далия Чолакова е била солист на „Софийски солисти”, оркестър „Симфониета София”, Младежки камерен оркестър „София“, Албански камерен оркестър, Шуменска филхармония, Габровски камерен оркестър и Камерен Оркестър „Орфей“. Участвала е в майсторски класове на именити цигулкови педагози като Захар Брон, Павел Верников, Михаел Фришеншлагер, Дора Шварцберг, Кшиштоф Вегржин, Светлин Русев, Димитър Буров, Зорница Иларионова, Марио Хосен, Мила Георгиева, Мони Симеонов, Игор Волошин, Юлиус Хорват, Светлана Макарова, Река Силвай, Жулиде Ялчън, Яна Озолина.
Ивайло Ангелов е виолист, свири и на мандолина. Роден е в гр. Ловеч. Първите уроци по цигулка получава от Фичка Попова и Асен Йосифов. Завършва НУИ „Проф. Веселин Стоянов”, Русе с цигулка и виола. Работи в Габровския камерен оркестър, с който представя най-популярните класически виолови концерти. Участва и в квартет „Синтез“, с който свири и записва камерна и филмова музика от американски съвременни композитори. Канен и като виолист и в други камерни формации. Притежава разнообразен репертоар, премиери и записи на музика от Барока до музика на 21-ви век, както и поп, рок и джаз музика. Виолист е и при щрайха на „Дикси бенд – Габрово” и в „Джуниър джаз бенд – Габрово”. Развива активна творческа и образователна дейност със свое НПО „Младежко общество за алтернативи – Ден за Нощ“, с което печели няколко проекта в сферата на културата. Един от тях е триото „Keys and strings” (цигулка, виола и баян). Дейността на сдружението е насочена предимно към деца и възрастни в неравностойно положение и тяхното интегриране в обществото чрез изкуство. Академичното си образование получава в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив, където усилено се занимава с обучения и уъркшопи в областта на културния мениджмънт и във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ при проф. д-р Божанка Моцинова. Обръща и сериозно внимание на инструмента мандолина. През 2017 г. съвместно с Габровския камерен оркестър изпълнява три малки симфонии и концерт за мандолина и оркестър от Антонио Вивалди, а през 2019 г. във Варна, заедно с пианистката Десислава Антонова, реализира концерт, в който са изпълнени три сонати за мандолина и пиано от Л. В. Бетовен. От 2013 до 2015 г. работи като виолист в Музикално – драматичен театър „Константин Кисимов“ в гр. Велико Търново. От края на 2016 е водач – виоли в Габровски камерен оркестър. През октомври 2017 г. печели конкурс и е назначен на пълен щат в Държавна опера – Варна, а от 2020 г. е и преподавател по виола в НУИ „Добри Христов“ в същия град. Активно концертира и в състава на Симфониета – Варна, Варненски камерен оркестър, квартет „Колегиум Варна“ и „Amaranth Orchestra”. Социалната му ангажираност намира изява и в работата му като трудотерапевт в Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания „Вижън Джуниър“ в град Варна, където практикува музикална терапия и хлеботерапия на хора със специални потребности.
Програма:
Антонио Вивалди – Концерт №2 , оп.7 за мандолина и оркестър; Концерт №3, оп.3 за мандолина и оркестър; Кратка симфония №1, До мажор
Солист Ивайло Ангелов – мандолина
Александър Танев – Юношески концерт за цигулка и струнен оркестър
Солист Далия Чолакова – цигулка
Йохан Себастиан Бах – Концерт за пиано и струнен оркестър № 1 в ре минор
Солист проф. Десислава Щерева – пиано
Три симфонии за мандолина и струнен оркестър

Билети от 14.00 часа в залата. Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights