24.04.2024 | 18:04

Билетите за Залцбургския фестивал са почти напълно разпродадени

Залцбург Снимка: pixabay

Множество хора изпълват калдъръмените улици в града, в който е роден Моцарт, отправят се към 213 представления в рамките на шест седмици. Докато много институции на класическата музика полагат усилия, за да си върнат публиката, Залцбургският фестивал привлича публика от над 75 страни за оперни и театрални представления и концерти.

„Играхме по време на пандемията“, каза Кристина Хамер, която пое поста президент на фестивала през 2022 г. „Това не само ни превърна във фокус на културата в Европа, но и не загубихме клиентите си“.

В продължение на 43 дни до 31 август са предвидени 179 представления на 15 сцени, освен това програмата включва и 34 младежки постановки. Във фокуса са нови постановки на „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, „Макбет“ и „Фалстаф“ на Верди, рядко поставяната „Гръцки пасион“ на Бохуслав Мартину и „Орфей и Евридика“ на Глук. Сред артистите в програмата са пианистите Игор Левит, Пиер-Лоран Емар, Евгений Кисин и Даниил Трифонов, предвидени са концерти на Виенската филхармония, на Берлинската филхармония и на Бостънския симфоничен оркестър.

Творческият директор Маркус Хинтерхаузер прави паралел между „Макбет“ и войната в Украйна, „Гръцки пасион“ и мигрантската криза, „Фигаро“ и класовата борба. „Има ги скритите нишки. Аз мога да дам на публиката нещо като навигационна система, без да съм дидактичен“, каза той.

Режисьорът Макс Райнхард, композиторът Рихард Щраус и драматургът Хуго фон Хофманстал основават фестивала, за да подкрепят мира след края на Първата световна война. Херберт фон Караян доминира като негов творчески директор в периода 1956-1988 г. Жерар Мортие поема програмата на фестивала от 1991 г. до 2001 г., следван от Петер Ружичка и Юрген Флим. Пианистът Хинтерхаузер ръководи фестивала през 2011 г., след това поема отново от Александер Перейра и остава като творчески директор с договор до септември 2026 г.

Цените на билетите за представленията на тазгодишното издание на фестивала са от 5 до 465 евро и са почти разпродадени. Сцените са разпръснати от двете страни на реката през града.

През 2020 г. заради пандемията бяха отменените фестивалите в Екс-ан-Прованс, Франция, Байройт, Германия и Глайндбърн, Англия, но Залцбургският фестивал отбеляза стотната си годишнина със 110 представления за тридесет дни. Около 25 на сто от публиката беше нова.

Тазгодишният бюджет на фестивала е 67,5 милиона евро, повече от миналогодишния в размер 66,8 милиона евро. Тогава бяха продадени 96 на сто от общо 224 933 билета за представления.

Миналата година бе дадено начало на програма за привличане на млади зрители на възраст 16-20 г. с билети на цена 20 евро. „Трябва да привлечем млади хора, трябва да ги доведем тук и да отворим сърцата им за театъра, концертите и операта“, каза Хамер. „Трябва да запалим младите хора, защото родителите и семействата им вече не го правят“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights