28.02.2024 | 15:38

Честваме паметта на свети Сампсон Странноприемец

Свети Сампсон живял през V-VI век. Бил родом от Рим и като син на знатни и заможни родители получил добро образование и християнско възпитание. От любов към ближните той изучил лекарското изкуство и започнал да помага на страдащите, като даром лекувал всички. Затова Бог му помагал в благотворителната дейност и го дарил с чудотворна сила да изцерява телесни и душевни недъзи. След смъртта на родителите си Сампсон употребил всички наследени средства в полза на ближните. Пуснал на свобода всички свои роби, раздавал щедро милостиня, подслонявал и хранел сиромаси и странници.

Преселил се в Цариград и там построил странноприемница – дом, в който приемал бедни, болни и странници. Сам лекувал болните и с Божия сила вършел много чудеса. От смирение той скривал тия прояви на особената Божия милост към него. Но неговият свят живот станал известен и патриархът го ръкоположил за свещеник. А когато се случило да излекува и самия император Юстиниан Велики, владетелят предложил да му даде награда, каквато Сампсон пожелае. Тогава светецът отвърнал: – Богатство не ми е нужно. Ако искаш да ми окажеш голяма милост, заповядай да построят дом за болните и бедните!

Юстиниан изпълнил желанието на Сампсон и дал нужните средства да се построи просторна болница и странноприемница, където Сампсон продължил да работи – лекувал и утешавал болен, скърбящи, бездомници. Вършел това в име Божие и напълно безплатно. Бил подпомаган от много други хора, които идвали да работят доброволно в странноприемницата на Сампсон в изпълнение на казаното от Иисус Христос за праведниците: „Гладен бях и Ми дадохте да ям, жаден бях и Ме напоихте, странник бях и Ме прибрахте, гол бях и Ме облякохте, болен бях и Ме посетихте, в тъмница бях и Ме споходихте“.

Свети Сампсон се трудил до дълбока старост и се упокоил в 550 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights