23.04.2024 | 13:22

CINELIBRI 2023 ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ МЕЖДУ 6 И 29 ОКТОМВРИ ПОД МОТОТО „МЕТАМОРФОЗИ“

Деветият Международен фестивал на книгата към киното Cinelibri (Cinelibri IFF) ще изкуши зрителите в столицата и още шест локации в България между 6 и 29 октомври! Представяме ви визията на тазгодишното издание, с автори Радослава Бур и Slava Studio. Пъстрата палитра от цветове обещава впечатляващо стилистично разнообразие, мултижанр и многостранна програма, която събира на едно място най-доброто от световното кино за изминалата година!

С мотото „Метаморфози“ фестивалът отбелязва 140 години от рождението на Франц Кафка, една от най-значимите и влиятелни фигури в литературата на XX век. Заедно с Джеймс Джойс и Марсел Пруст, Кафка е смятан за един от „тримата мъдреци“ на съвременната литература. Мотото е пряко свързано с новелата „Метаморфозата“, емблематично произведение на писателя, публикувано за първи път през 20 година. Във визията фестивалните събития са символично обединени от пеперуда като въплъщение на идеята за постоянни метаморфози в природата. По подобен начин литературата, попаднала във фокуса на големите киновизионери, претърпява удивителни метаморфози по пътя към големия екран и носи наслада на всички сетива.

Публиката на Cinelibri 2023 ще има достъп до повече от 60 филмови заглавия, присъдени в Кан, Венеция, Берлин, Торонто и други престижни фестивали. Както винаги, селекцията е безкомпромисна, а всеки от филмите е пример за изобретателност и смелост при превеждането на съответното литературно произведение на езика на киното. Тази година изданието обхваща четири конкурса: за игрален филм, за документален филм, за късометражен филм и за дизайн на костюми. Програмата е пълна с национални и световни премиери, заснети от утвърдени майстори в областта на адаптацията.

Ще има рубрика „Кино с кауза“, която ще включва филми, занимаващи се с горещи теми – недвусмислено свидетелство, че съвременните кинотворци в глобален мащаб не могат да останат безразлични на фона на смущаващи тенденции и „метаморфози“ във всички сфери на живота. Десетки кино & литературни събития, дискусии, тържества, ретроспективи, гала вечери, работилници в областта на кинематографията и, разбира се, публични срещи със световноизвестни гости и членове на журито са в процес на подготовка.

Празничната церемония по откриването на Cinelibri ще се състои на 6 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК в София. Зрителите ще се насладят на грандиозно изпълнение, завладяваща музика, вълнуваща встъпителна реч и незабравими изненади. Деветото издание на фестивала подсказва, че той ще бъде най-бляскавото, любопитно и посещавано софийско събитие на есента. Подробности за всички прожекции и специални гости ще бъдат разкрити скоро.

Cinelibri 2023 ще се проведе между 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът предстои да се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Националния филмов център, Национален фонд „Култура“, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захари Князски“ и Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 година. Проектът ще се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights