28.05.2024 | 16:13

Църкви-музеи в Арбанаси стават сцена за камерна музика

Снимка: Здравка Маслянкова

Две от средновековните църкви-музеи в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново се превръщат в концертна сцена за откриващия се тази вечер фестивал за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music.

За 13-и път фестивалът извежда камерната музика от концертната зала и я поставя в различната атмосфера на църквите, обединявайки музиканти и публика в съвместно преживяване.

Първите два концерта ще са в църквата „Св. Георги“ в Арбанаси. В програмата „Метаморфози“ на 10 юли са произведения на Рихард Щраус и Йоханес  Брамс, а на 13 юли под мотото „Фолклор и Ренесанс“ ще звучат творби на Добринка Табакова, Бохуслав Мартину, Джон Дауланд и други.

В уникалната акустика на църква-музей „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси ще са следващите два концерта на 16 и 17 юли, озаглавени „Искрящ барок“. Там публиката ще чуе творби на Антонио Вивалди и Хенри Пърсел.

Творбите ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти от Белгия, Нидерландия, Хонконг, Франция и България. 

Събитието е част от културния календар на старата столица и е носител на престижната марка „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“.   

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights