28.02.2024 | 15:31

Държавна опера – Бургас ще бъде домакин на Първия международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ от 4 до 9 юли

От 1 до 9 юли е Международната балетна академия с известни ментори, а на 1 и 2 юни – Международната олимпиада на балетно и танцово изкуство и Първият фестивал на детски балетни и танцови спектакли

В Бургас предстоят вълнуващи дни, посветени на изящното балетно изкуство. В многофункционалната сграда на Бургаската опера ще си дадат среща светила на световния балет и стотици млади таланти, които ще имат уникалната възможност да черпят опит, стимул и вдъхновение от най-добрите. Първият международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ се осъществява Международна балетна асоциация „Сара-Нора Прима” с представители – Евгения Владимировна Трофимчук /Веда/ – председател на Асоциацията, успешен мениджър в сферата на балетното изкуство и неговото популяризиране в световен план, хореограф, автор и ръководител на международни проекти в културния сектор в редица държави, и Сара-Нора Кръстева, примабалерина, дългогодишен художествен ръководител на балета към Софийската опера и балет, съвместно с Държавна опера – Бургас, със съдействието на  Община Бургас и Министерството на културата на Република България. Конкурсът ще бъде само за професионалисти – ученици от балетни училища и артисти от балетни трупи, и ще се състои на сцената на Бургаската опера.

Престижният балетен форум ще бъде първи по рода си в Бургас и се очаква да бъде акцент в лятната културна програма на крайморския град – заради изключително високото ниво на идеен проект, мениджмънт, присъствие на световни имена в журито, както и на логистика и организация. От 1 до 9 юли 2023 г., също в сградата на Държавна опера – Бургас, като съпътстваща програма, се проведе и Балетна академия SARA-NORA MASTER, която включва майсторски класове, репертоар, съвременни техники и характерни танци за всички желаещи без ограничение за образование и подготовка. В Първия международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ са регистрирани 74 участници, а за балетната академия – още 60. Конкурсът е само за професионалисти, балетистите са от 12 държави: България, Италия, Румъния, Германия, Сърбия, Кипър, Испания, Португалия, Бразилия, Гърция, Русия и САЩ. В журито, от българска страна, са Марта Петкова, Маша Илиева и Никола Хаджитанев от Националния балет, както и хореографът Фреди Франдзути, Грегор Хатала, директор на международния балетен конкурс Vibe във Виена и Сеул, Кай Киоп – директор на балетното училище в Естония, Мария Володина – солистка на „Болшой театър“, сръбската примабалерина Анна Павлович и колегата й Константин Костюков.

Откриването е на 4 юли от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас и е с вход свободен, входът за четирите конкурсни вечери и галаконцерта – на 9 юли от 19 часа, е с билети.

От 1 до 9 юли 2023 г., също в сградата на Държавна опера – Бургас, като съпътстваща програма, се проведе и Балетна академия SARA-NORA MASTER, която включва майсторски класове, репертоар, съвременни техники и характерни танци за всички желаещи без ограничение за образование и подготовка.  „Целта на конкурса е да подпомага професионалните балетни кадри и тяхното бъдещо развитие. За целта към събитието има и балетна академия с майсторски класове, водени от безспорни имена от световната балетна сцена – за всички желаещи без ограничения“, уточнява примата Сара-Нора Кръстева. „Наградният фонд е над 25 000 лв. Благодарение на контактите си и на дългите години, в които се занимавах с балет, сме организирали изключително ценни награди – гастроли, едногодишни договори в множество театри у нас и в чужбина, много участия на различни форуми, обучения“, казва още Сара-Нора Кръстева на пресконференция в Националния пресцентър на БТА – София /30 май т. год/ и добавя „След като 13 години бях ръководител на Националния балет, мога да кажа, че с чиста съвест оставих огромен репертоар и чудесна подмладена трупа. Защото имах възможността да сменя три закона в страната. И спокойна си тръгнах оттам. Но нещото, което наблюдавам в годините е, че системата ни на обучение се превърна в един лабиринт с множество врати. Идеята ми е да покажа на децата коя е вярната, а те имат свободна воля, ако искат да я отворят и да я прекрачат. Трябва да се помага на младото поколение. Надявам се, че с този конкурс ще им помогнем“, каза още Сара-Нора Кръстева.

Международният конкурс „Сара-Нора Прима“ ще бъде ежегоден, като за първото му издание асоциацията има подкрепата на Община Бургас. Патрон на Първия международен балетен конкурс ще бъде кметът на града – Димитър Николов.    

В конкурса артист-балетистите ще се състезават в три възрастови категории: Група А/ 9-12 г./, Група В /13-16 г./, Група С /17-26 г./  

Наградният фонд е богат. Предвидена е и награда за най-добре класирал се участник от гр. Бургас на стойност 1000 лв. Ще бъдат връчени и две награди на Държавна опера – Бургас за едногодишен договор в балетната трупа, както и две награди на Софийска опера и балет –  участие в спектакъл на балета или едногодишен договор. Ще бъдат раздадени и следните престижни награди: два приза от Вalleto del Sud – едногодишен договор и договор за гастрол, грант за международния балетен конкурс във Виена, договор в Националния театър на Белград /Сърбия/, за участие в балетен спектакъл или годишен договор, едногодишен договор и гастрол в Сръбския народен театър в Нови Сад; награда за най-красив костюм на стойност 500 лв., награда на името на примабалерината Милена Симеонова – за най-артистичен участник на стойност 1000 лв.; стипендия за обучение в лицензирано професионално Руско училище по изкуства на „Мария Володина“ към Болшой театър – GRAND BALLET /само за групи А и В/; награди от Балкански алианс –  участие в Международен балетен конкурс на Илья Кузнецов, премиер на Мариински театър и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights