24.04.2024 | 19:04

Днес доброволци ще чистят античната Кария и се надяват да открият ценни артефакти

Снимка: РИМ - Добрич

На 19 юли, само за няколко часа, високомотивирана група ентусуасти от Добрич и Шабла разчистиха от избуялата растителност и битови отпадъци северния сектор на археологическите разкопки под фар Шабла.

Екипът включваше граждани с голям стаж в работата, като доброволци и деца играли край морския бряг. В почистването участваха и научният ръководител на международната археологическа експедиция Кария, както и главния експерт към отдел „Култура“ на община Шабла. Откри се позабравена през годините гледка – двуметровата стена на ранновизантийското укрепление и основата му, датираща от времето на късната римска империя, северната кула на квадрибургиума.

В хода на работата е възникнала идея да се разчисти сектор Юг на археологическия компленс.
Специалистите очакват да бъдат открити основи на ъгълова кула от късноримското укрепление – вадрибургиум, външна защитна стена-протеихизма,останки от питоси. Така също и Крепостна кула от ранновизайтийския кастел, основи на ранновизантийско жилище и част от антична винарна.
Така през летния сезон, шабленци се надяват да покажат всички двеличествените останки на Кария-древното лице на Шабла.
Инициаторите на добрата идея канят в 9.00 часа сутринта, на 28 юли 2023 г.,петък всички желаещи да се включат в почистването на историческото място. Сборният пункт е под фар Шабла.
Събитието ще бъде подпомогнато от община Шабла, съобщават от РИМ Добрич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights