14.06.2024 | 19:43

„Дон Паскуале“ ще има официална премиера на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна днес

Светослав Борисов, Сребрина Соколова, Илина Михайлова, Деян Вачков, Рейналдо Дроз (от ляво надясно), снимка: Валентина Добринчева / БТА

„Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети ще има официална премиера на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна днес. Предпремиерните представления бяха на основната сцена на Варненската опера през месец март. 

Разликата в изпълнението на открито и закрито е огромна, споделиха за БТА преди премиерата певците в главните роли Илина Михайлова (Норина) и Деян Вачков (Дон Паскуале), които са семейство в живота. Ние сме свикнали да пеем на естествена акустика в оперните театри, което навън е невъзможно поради страничните шумове, обясни тя. По думите й трудността идва от това, че трябва да са още по-прецизни, защото микрофонът поема всички въздишки и дефектите се чуват много повече. Главното предизвикателство, според Вачков, е да бъдат озвучени добре оперите и концертите на открити места, където звукът не е толкова качествен като в залата.  

Ролята на Норина е много специална за Илина Михайлова, защото с нея е спечелила престижен конкурс в Комо, докато е била студентка в Италия. Сега да се върне към нея е много вълнуващо, сподели певицата и добави, че използва много повече „боички“ в гласа и в характера си. 

Това е една от най-комичните опери въобще, заедно със „Севилският бръснар“ и „Фалстаф“, изтъкна Вачков. „За мен като главен персонаж, което рядко се случва на баси, е изключително удоволствие, защото ролята е пълна с нюанси и интересни моменти, в които да покажеш чувството си за хумор и да разсмееш публиката“, каза той. Неговата половинка в живота добави, че да се играе в комедия е много по-трудно. Двамата намират сюжета на „Дон Паскуале“ за изключително съвременен и актуален. 

Режисьорката Сребрина Соколова също изрази мнение, че поставянето на опера на открито дава много различни възможности, които следва да се използват. Действието на „Дон Паскуале“ е предимно в интериор, но има и моменти в градината. Използваме цялата сцена и пространството на Летния театър около нея, за да получим по-хубаво въздействие, отбеляза тя. Мнението й е, че актьорите са много силни с емоциите си и заливат цялата публика. 

Соколова сподели, че предпремиерните спектакли са се възприели по начина, който тя е заложила в действието, където се съдържа много театър. Пеенето в операта на Доницети е съчетано с много актьорска игра и ние се възползваме от качествата на актьорите, което е стигнало до публиката, отбеляза режисьорката. Тя изтъкна, че фокусът в посланието на нейния спектакъл е върху избора на младите и необходимостта да им се доверяваме повече.

Диригентът Светослав Борисов поставя за трети път „Дон Паскуале“ и във всеки прочит търси малките неща между редовете. Драматургията в операта е жива, пулсираща и зареждаща, което се стараем да подчертаем и извадим на преден план заедно с музикантите от оркестъра, каза той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights