12.04.2024 | 20:20

Дворецът в Балчик е домакин на Седмицата на чилийската култура

От 5 до 12 юли ще се проведе Второто издание на Седмицата на чилийската култура в Двореца – Балчик.
На 5 юли от 16 ч. в Каменна зала ще бъде открита изложба – ярък показ на чилийските изкуства и култура, включващ забележителните таланти на четирима уважавани художници.
Пиерина Монтиглио, изтъкнат чилийски пластичен художник с повече от десетилетие опит, ще ви плени със своите емоционални скулптури и картини. Нейната работа осигурява задълбочено изследване на формата, пространството и визуалното разказване на истории, което говори за сърцето на човешкото състояние.
Химена Тапия, друга известна чилийска пластична художничка, ще представи своите произведения на изкуството, които капсулират нейните години на отдаденост и изследване в тази област. Нейният уникален подход към изкуството, съчетан с чилийските й корени, внася завладяващо сливане на традиция и модерност в нейната работа.
Луис Кампос е известен фотограф, чиято работа е обхванала целия свят. Неговата фотография улавя красотата на всичките пет континента, като се фокусира главно върху природата и дивата природа. Неговите спиращи дъха изображения служат като свидетелство за разнообразието и великолепието на нашата планета.
Хусто Диас, известен аржентински музикант, който в момента живее в Австралия, е един от основателите на емблематичната латиноамериканска група Papalote. Неговата музика, интригуваща смесица от латино ритми, не само ще демонстрира музикалния му талант, но и страстта му към рисуването, осигурявайки мултисензорно изживяване за присъстващите.

На 9 юли от 15 ч. в Каменна зала той ще изнесе оживен концерт. Хусто, с кариера, обогатена както с популярно, така и с академично обучение, е изнасял концерти по целия свят, представяйки латиноамериканска музика както като солист, така и като корепетитор. Той също има значителен принос за популяризиране на културата чрез проекти като La Peña, Café Carnivale и известната група Papalote. Хусто притежава впечатляваща колекция от над 300 инструмента, които използва за популяризиране на латиноамериканската култура. Той е номиниран за австралиец на годината през 2003 г. от SBS и е имал художествени изложби в Сидни, Сантяго де Куба и Катовице, Полша.
На концерта в Двореца – Балчик Хусто ще изпълни разнообразен латиноамерикански репертоар, включващ чилийски съвременни песни, аржентинска и кубинска музика, бразилска популярна музика и фолклор от Перу, Боливия и Карибите. Той ще пее песни от известни артисти като Violeta Parra, Víctor Jara, Ariel Ramírez, Feliz Luna, Silvio Rodríguez, Pablo Milanes, използвайки своето майсторство на китара, чаранго (национален музикален инструмент на индианците от Латинска Америка), кена (индианска флейта) и брилянтен глас.

Финалното събитие от Седмицата на чилийската култура в Двореца – Балчик е прожекция на комедията „Qué pena tu vida“ / “ Толкова е тъжен животът ти”. Планирани са две прожекции на 11 юли от 11 и 15 часа. Филмът е с български субтитри и разказва една завладяваща история, която ви превежда през сложността на взаимоотношенията и търсенето на истинската любов. Една история, която ще ви пренесе в свят, където случайните срещи могат да променят живота ни завинаги. Независимо дали сте филмов ентусиаст или просто сте любопитни към различните култури, този филм ще ви плени със своя чар и автентичност.
Входът за събитията е свободен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights