10.12.2023 | 13:02

Двудневен фестивал за опазване на културното наследство бе открит във Враца

Снимка: Община Враца

Второто издание на Фестивала за културното наследство „Врата към Враца“ бе открито днес в града под Околчица. Фестивалът се организира от Сдружението „Врачанските къщи“, чийто председател Светла Буюклийска сподели желанието на организаторите за сериозните теми да се говори по интересен и атрактивен начин.  

Целта е по атрактивен начин да се насочи вниманието на обществото към опазването на съществуващото наследство в градската среда и да се привлекат към идеята по-младите, разказа за БТА Светла Буюклийска. 

Фестивалът се осъществява с помощта на Обществен дарителски фонд Враца, чиито председател Димитър Иванов призова да се използва всеки един момент, за да се научи нещо за нашата история, град и архитектура.

Сред първите прояви на фестивала бе изложбата за арх. Петър Дограмаджиев, създал едни от най-големите и красиви сгради във Враца. Негови са емблематичният паметник на връх Околчица, „Лъвчето“ при гарата във Враца, Туристическият дом, Учителската колония, сградата на Врачанската митрополия, много читалищни, общински, жилищни и индустриални сгради в Северозападна и Централна България, разказа историкът Мая Антова. По-късно през деня краеведът Калина Тодорова припомни делото на историка от Държавен архив Враца Весела Пелова, а лекция за големия пожар във Враца, пламнал на 30.09.1923 г., при който са изгорели около 1/3 от къщите в града, изнесе Красимира Йончева.

Добрите практики за опазване на културното наследство представи арх. Мария Каразлатева. Фестивалът започна с архитектурна работилница за най-малките, а възрастните имаха възможност да се включат в панела „Враца ми е Монмартър“, демонстрирайки възможностите си да рисуват на чаша вино. Двете работилници ще отворят врати и в утрешния ден. Тази вечер гости и участници ще могат да се насладят на изпълнения в стил „боса нова“ на група „Viagem ao Brasil“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights