24.07.2024 | 20:55

Египет разкри древни работилници, използвани за направата на мумии

Археолози в Египет разкриха две работилници, които са били използвани за балсамиране на хора и животни. Отворени са и гробници, включващи стени, които изобразяват ежедневието и изображения на древен жрец.

Египетски служители по антики разкриха в събота, че изследователски екип е открил семинари за мумифициране на хора и животни, както и две гробници в древното гробище на Сакара.

Откритието следва разкопки, продължили около година близо до светилището на богинята Бастет и катакомбите на мумифицирани котки в Сакара, на около 30 километра южно от Кайро.

Какво откриха археолозите?
Работилниците за балсамиране, в които хората са мумифицирани, а другите са използвани за животни, датират от 30-та династия на древен Египет – която царува преди около 2 години.

Египетското министерство на туризма и антиките заяви, че в един от семинарите изследователите са „открили няколко стаи, оборудвани с каменисти легла, където починалият е легнал за мумифициране“.

В края на всяко легло имаше улуци, които изглеждаха необходими за процеса на мумифициране.

Наблизо е имало и колекция от глинени съдове, които да държат вътрешности и органи, както и събрание на други инструменти и ритуални съдове.

Първоначалното проучване на втората работилница предполага, че тя е била използвана за мумифициране на свещени животни.

Също така част от откритието са гробниците на двама свещеници, единият датиращ от 24 век пр.н.е., а другият от 14 век пр.н.е.

Една от стените на гробницата показва картина на древноегипетския живот Снимка: Зиад Ахмед/dpa/picture alliance

Най-ранната е принадлежала на Не Хесут Ба, който е бил глава на книжници и жрец на боговете Хор и Маат в петата династия на Старото царство.

Мохамед Юсеф, директор на археологическия обект Саккара, заяви, че стените на гробницата са украсени с изображения на „ежедневния живот, селското стопанство и ловните сцени“.

Втората гробница е издълбана в скала и включва изображения на самия починал, свещеник от Новото царство на име Мен Хебер, „в различни позиции“.

Той също така съдържа 1-метрова (приблизително 1 ярд) статуя на алабастър.

Натискът за туристите се отплаща
Правителството на Египет силно популяризира нови археологически находки пред международни медии и дипломати през последните години с надеждата, че подобни открития ще помогнат за привличането на повече туристи в страната.

Кайро има за цел да съживи индустрия, която пострада от политически сътресения и която беше ударена от пандемията и последиците от конфликта в Украйна.

Икономическите данни показват, че приходите от туризъм са се покачили до 7,3 милиарда долара през втората половина на 2022 г., което е увеличение с 25,7% в сравнение с предходната година.

rc/msh (АФП, АП)

Източник: Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights