24.04.2024 | 18:41

Елитът на Шумен преди век

Снимка: Радио Шумен

В началото на Арменската махала в Шумен се намира още едно пространство за показване на богатата експозиция на Регионалния исторически музей. На ул. „Стара планина“ № 2 беше открита етнографската сбирка, събрала най-доброто от градския бит в Шумен от края на XIX в. до 30-те години на XX в.

Цялата красота, аристократичност и усещане за елит е поместено в къщата на производителя и търговец на килими Ованес Авшарян, разказва уредникът Бета Хараланова.

Сградата е на три етажа и е една от най-добре запазените от времето на Възраждането. Възрастните арменци в Шумен казват, че работилницата за персийски килими на Ованес Авшарян се е намирала в двора на неговата къща. В нея са работели между 9 и 11 души.

В къщата по европейски модел са оформени трапезария с маса и гостна стая със задължителното пиано. В музея е възстановен работният кабинет на Авшарян, където има и други предмети, използвани от неговото семейство. В дома са оформени и два кьошка, днешните покрити тераси, където са идвали гости на кафе и бяло сладко.

В реставрираната спалня е изложено семейното легло, което е произведено в шуменската креватна фабрика. Според Бета Хараланова не са открити доказателства, че това е първото предприятие за производство на кревати у нас въпреки твърденията в интернет публикации.

За организирането на временната експозиция „Градски бит“, разположена в комплекс „Авшарян“, през 2017 г. Регионалният исторически музей в Шумен получи Наградата музей на годината от Сдружение „Български музеи“.

Етнографската сбирка в комплекса „Авшарян“ е отворена за посетители от понеделник до петък.

Източник: БНР Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights