12.04.2024 | 21:12

Емил Ованесов пред БТА: Международният филмов фестивал Бургас е насочен към публиката, но искаме да развиваме и кино общността

Емил Ованесов. Снимка: Мая Стефанова/БТА

Искаме това да е фестивал, който дава допълнителна стойност и обединява филмовата общност. Това заяви пред БТА един от основателите и организаторите на Международния филмов фестивал Бургас, който започва от днес, 15 юли и ще продължи до 21 юли на три основни локации в морския град – Културен дом НХК, Открита сцена „Охлюва“ до Културен център „Морско казино“ и Австрийския павилион FLUCA до експоцентър „Флора“.

Емил Ованесов, който, заедно с Антония Цинова и Веселин Геренов, е основна движеща сила на събитието през годините, разказа още за развитието на кинофорума в морския град от началото досега, акцентите от актуалната му програма през 2023 г., както и как си представят неговото бъдеще.

Международният филмов фестивал в Бургас вече отбеляза своите първи седем години и сега е на прага на осмото си издание. Как оценявате развитието му през годините?

– Фестивалът започна преди осем години и в началото идеята ни беше да направим по-нишов фестивал, фокусиран върху Черноморския регион. Представяхме филми само от този район, защото смятахме, а и още смятаме, че този регион има много качествено кино, което не е много представяно в България. Така започнахме и тази идея все още не е изчезнала. Предстои да се върнем към нея и наред с останалите конкурсни програми да имаме и черноморска. 

С времето обаче усетихме интерес и от други международни автори, които сами започнаха да предлагат филмите си. Ние също харесахме други заглавия и така се развихме до международен фестивал за артхаус кино. 

Как се появи идеята за създаването му?

– От 18-годишен не живея в Бургас и по-голямата част от живота си съм прекарал извън града. Фестивалът беше някаква романтична идея за мен и останалите от екипа, която да ни дава поводи да се връщаме отново в Бургас. Тъй като си спомняхме младежките си години, когато градът имаше много хубав дух, искахме да опитаме да върнем част от него. Искахме да се случи нещо хубаво, което да привлича и други хора. 

Сега вече можем да се похвалим, че за краткия си все още фестивален живот, сме имали големи гостуващи имена от световната сцена, сред които са Камен Калев, Теодор Ушев, Андреа де Сика, Дьорд Палфи, Патрик Шиха. Това е нещо, за което дори не сме си и мечтаели в началото. 

Какви са актуалните програми на фестивала?

– Опитваме се всяка година да има различни фокуси или допълнителни програми, които да добавят нещо ново и да са насочени към различни групи от хора. Така през годините сме имали филми за танцовото филмово изкуство, музикална програма, както и скейт филми, които привлякоха съвсем нов тип зрители, които обикновено не виждаш на такъв тип събития. Миналата година музикалната ни програма се проведе на сцена „Охлюва“, защото тя предразполага към такъв тип заглавия. Там и публиката е по-млада, а често прожекциите хващат и случайни минувачи. 

Тази година само ще закрием с музикален филм – Nothing Compares. Той е за Шиниъд О’Конър, която ние много харесваме и е в година, в която филмът обикаля по най-големите фестивали. 

Сега развиваме и анимационната ни програма. Стартирахме с детски анимационни филми, а тази година поканихме Теодор Ушев да направи своя селекция от актуални анимационни филми, които той харесва от последните две години и са със сериозен бекграунд. Това е нещо, което смятаме да продължим да правим и занапред, защото идеята е много добра. Сред тазгодишната селекция на Ушев са заглавия като словено-френската продукция „Сексуалният живот на баба ми“, който сега спечели „Сезар“, както и номинираният за „Оскар“ „Търговци на лед“ от Португалия. 

Кои са гостите, които очаквате през тази година?

– Ще имаме много силно българско присъствие, начело с Виктор Божинов. Той ще бъде председател на журито на пълнометражната селекция. Като част от това жури ще дойде още режисьорът Милица Томова, която миналата година спечели голямата награда при нас, но има също отличия от Берлинале и „Сърцето на Сараево“. Очакваме също Атила Хартунг, който е млад режисьор, познат и в България с филма, който се върти в HBO – „ФОМО: Разделяй и владей“. 

Председател на журито в късометражната секция ще бъде Булут Рейханоглу, който пък е много продуктивен продуцент от Турция, а в портфолиото му от късометражни филми има значително количество, и то все добри заглавия. Той е основател на платформа за късометражно кино и за нас е гордост, че ще бъде тук. Заедно с него филмите в този раздел ще оценява и Николай Урумов, също познат в България продуцент на филми като „Петя на моята Петя“. Петър Грудов пък спечели миналата година наградата в тази категория, а ние от две години традиционно каним победителите да изпитат какво е да са от другата страна. 

Сред другите ни гости, които са извън журито, са още режисьорът Тонислав Христов, който ще дойде да представи дебюта си в игралното кино „Добрият шофьор“ заедно с Малин Кръстев, Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров. 

Теодор Ушев лично ще представи анимационната селекция, но освен това в програмата ни е и документалният филм за него на Борислав Колев и Мария Ландова – „Невидими връзки“. Той не е представян досега в Бургас, а не много хора знаят, че идеята за създаването му всъщност се зароди по време на нашия фестивал преди около пет години. Тогава бяхме поканили Теодор Ушев да направи майсторски клас при нас и Мария Ландова, която беше в града, прояви интерес към него, запознаха се и след това се роди „Невидими връзки“.

Мария Ландова ще се присъедини и към представянето на документалния филм „Хала“ за проф. Моника Попова, която също ще пристигне заедно с другия режисьор на лентата Ваня Иванова. Моника Попова е основателка на катедрата керамика и порцелан в Нов български университет, с множество самостоятелни изложби и е един много любопитен художник.   

Всяко заглавие във фестивална програма е внимателно подбрано, но кои са някои филми, които може да бъдат пропуснати, а не трябва?

– Имаме филм, който пристига буквално след световната си премиера в Мадрид, за да се срещне за първи път с българската публика. Става дума за „Любен“, който е българо-испанска продукция и ще бъде представен тук от режисьора Венци Костов, както и актьорите Димитър Николов и Божидар Асенов. 

Другото интересно е, че тази година за пети път ни канят от други фестивал, където ние да представим наша програма. Един от тях беше сръбският фестивал „Башта“ (Bašta), който ни покани да направим там програма от наши, български наградени филми през годините. Тя беше на 28 юни и сега ние им връщаме поканата и тук тяхната селекция ще бъде представена от програмния им директор Мая Шуша.

Ще имаме и интересна бургаска селекция, в която подаваме ръка на автори и режисьори, свързани с Бургас и морето. Тя ще бъде представена в австрийския павилион FLUCA до експоцентъра „Флора“ в Морската градина. Там ще бъдат прожектирани два филма с екотематика, които разказват за замърсяването на Черно море. За един от тях – „Наука за морето“ с режисьор Стоил Димитров – това ще бъде премиера в Бургас. 

С бургаска жилка са филмите на едно младо момиче от Бургас, което учи в Германия – Карина Мусабашева. „Летящият холандец“ също е свързан с града. Ще представим и заглавие на художника и почетен гражданин на Бургас Илиян Иванов. Преди години го представихме с късометражен филм, който беше номиниран за „Оскар“. Филмът „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов пък е сниман в Бургас и ще бъде представен за първи път в града. 

Стана дума и за късометражната ви програма. Кои са акцентите в нея?

– Ще ни гостува Венцислав Сариев, който е режисьор на „Август 13“ и вече обиколи доста фестивали. Гостува ни и Илина Перянова с „Между мен и теб“, Невена Николова с „Покрив“, Диляна Данева с „Парти бус“. Чуждестранната програма в тази част също е силна. Имаме гръцки филм, който е бил в Седмицата на критиката в Кан и в който главната роля се изпълнява от певеца Кириакос Мицотакис.

С какво друго, освен прожекции, ще привлечете вниманието на публиката по време на фестивала?

– Ще представим за първи път българската версия на кастинг платформата E-Talenta. Събитието ще бъде насочено предимно към кастинг директори и режисьори, но и към актьори, които ще могат да получат достъп до платформата и ще могат да публикуват. Официален посланик на E-Talenta в Бургас ще бъде актрисата Симона Теохарова, която ще разкаже за възможностите на платформата и ще даде практически насоки за начините на представяне в нея.  

Ще имаме и уъркшоп по кинокритика, воден от Елица Матеева. Смятаме, че с това подаваме ръка на младите хора, които имат интерес не само към киното, но и към писането, защото Елица Матеева има наистина страхотен подход на работа. Там стимулът за участниците ще бъде, че най-добрият текст, който излезе от този киноклас, ще бъде публикуван в сайта Kinoto.bg.

Кое ще е изцяло ново за фестивала през тази година?

– Тази година, освен че пускаме програмата под формата на печатно издание, ще използваме и приложението Pinevento. Това е платформа за събития, в която ще качваме всичко като програма и информация за филми, но дори и още по-актуални неща като промени в последния момент поради метеорологичните условия или инцидентна среща с някой от гостите, на която да може да дойде и публика. 

Какво си пожелавате за бъдещите издания на Международен филмов фестивал Бургас?

– Повече сцени, повече заглавия, повече музикални и въобще паралелни и съпътстващи програми като черноморската например. Бихме искали да привлечем внимание и интерес и извън България. 

Казват за нас, че сме фестивал, насочен към публиката, а не толкова фестивал за кино общността. Това е така, но ние се стремим да работим още повече и с кино общността. Пожелаваме си например да можем след време да организираме и сесии за производство на филми. 

източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights