30.05.2024 | 15:44

ФЕНА: Сараевският кинофестивал е най-добрата туристическа марка на кантон Сараево

Илюстрация: Сараевски кинофестивал чрез агенция ФЕНА

Около 230 филма ще бъдат показани на тазгодишния 29-и Сараевски кинофестивал, а 49 са включени в състезателната програма, предаде босненската агенция ФЕНА.

Директорът фестивала Йован Марянович каза на пресконференция днес, че чрез тазгодишния филмов фестивал в Сараево човек може да получи картина на съвременния филм и че селекцията е добра и отразява каква е била годината.

Представяйки подбора на филмите за прожекция на открито Марянович, посочи, че част от филмите от тази програма са подкрепени от правителството на кантон Сараево и ще бъдат показани в лятното кино на Стария град.

Премиерът на правителството на кантон Сараево Нихад Ук изтъкна, че филмовият фестивал в Сараево е световно известно събитие и трябва да бъде развивано.

„Отдавна спряхме да говорим за Сараевския кинофестивал само като за филмов фестивал. Днес Сараевският кинофестивал е икономическа дейност, която вкарва десетки милиони конвертируеми марки [валутата на Босна и Херцеговина, бел. ред.] в бюджета за деветте дни на събитието“, посочи Ук.

Министърът на културата и спорта Кенан Магода каза, че фестивалът създава представа за Сараево по света и посочи, че е горд, че правителството на кантон Сараево съфинансира филма на Ненад Чичин-Шаин „Целуни бъдещето“, с който Сараевският кинофестивал ще бъде открит.

Изпълняващият длъжността президент на Съвета по туризъм на кантон Сараево Харис Фазлагич подчерта значението на кинофестивала за туризма в босненската столица.

„Филмовият фестивал в Сараево е нашата най-голяма марка. Нашият сезон, който продължава 12 месеца, достига кулминацията си през август по време на филмовия фестивал в Сараево“, каза Фазлагич, като посочи, че капацитетът за настаняване вече е запълнен и че се търсят „още легла“.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с босненската агенция ФЕНА)

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights