28.02.2024 | 14:53

Фестивалът „Август в изкуството” започва във Варна след 8-годишно прекъсване

Снимка: ГХГ-Варна

Десетото издание на форума „Август в изкуството” се открива във Варна днес. Той е създаден през 2000 г. като мащабно представяне на съвременните процеси във визуалните изкуства. Тазгодишното издание идва след 8-годишно прекъсване, припомнят организаторите от Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. 

Предвидено е във фестивала да участват 88 утвърдени български художници от различни поколения, както и чуждестранни автори от Германия, Франция, Нидерландия, САЩ, Сърбия, Румъния и Турция. Десет варненски галерии се включват като домакини на различни инициативи.

Началото ще бъде поставено днес с ретроспективна изложба на Милко Божков и обща експозиция с живопис, пластика, обекти, инсталации, фотография, видеоарт и концептуално изкуство на 66 художници. Същата вечер в Галерия „A&G Meeting“ се открива изложба живопис „Автентично“ на Калина Мавродиева. 

Десетото издание на „Август в изкуството“ е под мотото „Истина и симулация”. Проекцията на темата в съвременното изкуство ще бъде дискутирана във втория ден на форума от 16:00 ч. в Градската галерия. По традиция всяко издание има свой слоган, припомнят организаторите, като през годините те са били на теми Конфликти/Диалози (2002), Пътища/Енигми (2004), Природно/Човешко (2006), Локално/Глобално (2008), Голямата вълна (2010), Илюзии и модели (2012), Класично/Съвременно (2014).

На 23 юни в Галерия САБ се открива изложба „Диалогично“ на Дария Василянска и Теменуга Станчева. Същата вечер в пространството за култура „РеБонкърс“ ще бъде официалната премиера на акция „Тухлата/2023“, сборна изложба с участието на 118 български съвременни художници, за която БТА вече съобщи.  

Изкуствоведът Филип Зидаров и кураторът на форума Румен Серафимов ще направят презентация за живота на „Август в изкуството“ на 24 юни в Градската художествена галерия. В този и следващия ден ще се открият няколко изложби във варненските галерии „Тереза Зиковска“, „Папийон“, Художествен музей „Георги Велчев“, „Юка“, „Нира Арт“ и „Ларго“. В тях ще бъдат показани експозиции живопис, пластика, фотография. Сред авторите, които участват, са Пламен Монев, Франк Уърдън, Атце Бос, Лора Маринова, Веско Велев, Светлин Ненов, Христо Христов, Стефан Кулев, Атанас Парушев. 

Програмата предвижда и музикален салон, който ще бъде на 30 юни в Градската художествена галерия с участието на Вихрен Урумов и Христина Ралева. Форумът продължава до 2 август и се реализира благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, съобщават организаторите. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights