28.02.2024 | 14:55

Фестивалът „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ стартира в петък

В петък започва фестивалът „Джаз под звездите на Деветашкото плато“, който събира едни от най-изтъкнатите български музиканти. Той се провежда за девета поредна година на Деветашкото плато, на поляната край пещерата „Гарваница“, която се намира между селата Кърпачево и Горско Сливово в община Летница, и ще продължи 3 дни. 

За фестивала разказа пред БНР Ива Таралежкова – председател на Сдружение „Деветашко плато“ – организатор на събитието:

„Фестивалът започва с един много специален формат „Джазът пее на български“. Известни джаз стандарти, световни, ще бъдат изпяти с текстове от стихотворения на поетесата Мария Донева от прекрасната ни певица Марина Господинова под акомпанимента на маестро Антони Дончев и Венцислав Благоев. Разбира се, ще има и първият джем сешън за тази година, който ще продължи може би до посрещането на първото юлско слънце“.

Същинската част на фестивала започва на 1 юли вечерта. 

Организирани са и два майсторски класа за млади таланти. Входът им е свободен, като няма и възрастови ограничения, посочи Таралежкова в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Милица Гладнишка ще поднесе нещо ново и много интересно на публиката, посочи тя и добави, че са поканени също звездите на българския джаз – Георги Корназов и Росен Захариев. Доайенът на българския джаз проф. Владимир Радулов също ще се включи във фестивала.

Над 25 музиканти ще бъдат наши гости, отбеляза Таралежкова. 

„След края на концерта продължаваме с джем сешън – кой докогато издържи. Той ще бъде отново в с. Кърпачево, в двора на бившето училище“. 

На следващата сутрин ще има „Джаз за деца“ с Венци Благоев, обяви тя и уточни, че всички събития от фестивала са с вход свободен. 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights