12.04.2024 | 20:00

Филми с номинации и награди от Кан ще бъдат показани на 31-вия фестивал „Любовта е лудост“

Филми, номинирани и наградени на кинофестивала в Кан, влизат в програмата на 31-вия Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ тази година, съобщават организаторите. Форумът във Варна ще се проведе от 25 август до 3 септември. 

На откриването ще бъде показан френският филм „Жан дю Бари: фаворитката на краля“ на Майвен льо Беско, която изпълнява и главната роля, партнирайки на Джони Деп, който се превъплъщава в крал Луи XV. В лентата участват още Пиер Ришар, Ноеми Лвовски, Индия Хеър. 

Закриването на „Любовта е лудост“ ще бъде с носителя на голямата награда „Златна палма“ на кинофестивала в Кан тази година „Анатомия на едно падане“ на режисьорката Жюстин Трие, съобщават организаторите. 

В конкурсната програма за наградата „Златна Афродита“ ще се състезават 12 заглавия. Сред тях е „Природата на любовта“ на Мония Чокри, който има номинация тази година в програма „Особен поглед” на кинофестивала в Кан. В същата категория е номинирана и копродукцията „Писна ми от мен“ от Норвегия, Швеция, Дания и Франция, която е от 2022 г.

Най-добрият азиатски филм за 2022 г. според журито на Международния филмов фестивал в Ханой – „Злодеят“ от Филипините, също пристига във Варна. С номинации за награди „Гоя“ и за най-добър филм на фестивала във Венеция е испанската лента „На ръба“ с Пенелопе Круз. 

За наградите на „Любовта е лудост“ ще се борят също френският филм „Любовна история“, „Мария: ангелът на океана“ от Шри Ланка, копродукцията на Аржентина и Испания „Нека танцът да започне“, полският филм „Жена на покрива“, „Суна“, в който има и българско участие, италианско-френската продукция „Никога не е късно за любов, унгарският филм „Между живота и смъртта“ и датският „Роза“. 

Филмите отново ще бъдат оценявани и от младежко жури. Кандидатите да участват в него трябва да са на възраст до 30 години и да подадат заявка до 5 август с мотивация и кратко есе за филм, гледан във Фестивалния и конгресен център във Варна. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights