30.05.2024 | 16:10

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

27th September 1974: Italian actress Gina Lollobrigida (1928 - ) and her camera at a press conference in London for the launch of her book of photographs 'Italia Mia'. (Photo by Central Press/Getty Images)

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на починалата през януари италианска икона Джина Лолобриджида на събитие преди откриването, на което ще бъде представена двойна прожекция на скорошно възстановени творби, в които тя участва, пише сп. „Варайъти“.

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен „Портрет на Джина“. През 1968 г. Уелс интервюира Лолобриджида в нейната вила на Апианския път като пилотен филм за сериал на „Ей Би Си“, който впоследствие е отхвърлен от компанията.

Портретът на дивата от американския кинематографист остава в хранилищата до 1986 г., когато е показан на филмовия фестивал във Венеция една година след смъртта на Орсън Уелс. Уелс определя тази творба като лично есе за Лолобриджида. Интересно е, че когато Лолобриджида вижда „Портрет на Джина“ във Венеция през 1986 г., тя се опитва да го забрани. Реставрацията на късометражния филм е извършена от Мюнхенския филмов музей и италианското киностудио „Чинечита“. 

 Филмът „Портретът на Джина“ ще бъде последван от филма от 1953 г. „Провинциалистката“ (La Provinciale) на италианския режисьор Марио Солдати, драма по романа на Алберто Моравия. В това, което Венеция нарича „едно от най-добрите изпълнения в кариерата ѝ“, Лолобриджида играе момиче от малък град, което импулсивно се омъжва за професор по естествени науки и бързо се отегчава. Реставрацията е извършена от филмовия архив на Националната филмотека в Рим.

Двата филма са част от секцията „Венецианска класика“ на фестивала, както и от по-широка поредица от инициативи на Министерството на културата на Италия в чест на Лолобриджида, включително голяма фотоизложба, озаглавена „Световете на Джина“ (Il mondi di Gina), включваща снимки от националните киноархиви.

80-ото издание на Кинофестивала във Венеция ще продължи от 30 август до 9 септември. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights