27.02.2024 | 1:26

Фолклорът и битът на българския народ бяха представени на фестивала в Молдова

Снимка: "K Lumea"

Професионален ансамбъл за български песни и танци „Родолюбие“ и Дом на културата „С. Танов“ от район Тараклия показаха традициите и обичаите на бесарабските българи на фестивала „ИА МАНИЯ – 2023“ в молдовското селище Холеркани.

Артистите на формацията, чрез композициите си, показаха на зрителите цялата палитра от цветове на българската народна носия, характерни мелодии и темпераментни танци. Сътрудниците на културната институция подредиха кът – къща на българите, живеещи в Бесарабия през миналия век. Това беше първо участие на представителите на българското малцинство от район Тараклия във фестивала, който се провежда за девети път от 2013 година.

Искахме да накараме хората отново да се влюбят в традиционните  мотиви, да оценят работата на местните занаятчии. Целта ни е да заразим молдовците с любовта към местните ястия, от местни продукти, от малки местни производители. Вече девет години събираме на брега на Днестър десетки занаятчии, домакини с традиционните им ястия, танцьори, млади дизайнери и художници. „ИА МАНИЯ“ е най-големият празник на любителите на традициите и фолклора“, съобщиха организаторите на събитието – неправителствената организация „K Lumea“.

Тази година в празника на народното творчество взеха участие етническите общности на молдовци, румънци, украинци, роми, гагаузи, българи от Молдова, Румъния и Украйна. Символът на фестивала на националната молдовска риза – „ИА МАНИЯ“ – беше жар птицата.

Молдова е многонационална страна, в която живеят представителите на около 40 етноса.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights