28.02.2024 | 14:38

Фолклорен фестивал събира над 110 колектива и 1500 самодейци в Рибарица

Снимка: Даниела Балабанова/ БТА , архив

Шестнадесето издание на фолклорния фестивал „Празник на народния обичай и автентичната носия”, който от две години е национален, събира днес и утре, 22 и 23 юли, в тетевенското село Рибарица над 110 колектива и повече от 1500 участници, съобщи Станислава Стоянова, един от организаторите.

По думите й целта на форума е запазване на автентичната носия и фолклор, на българските традициите и обичаи. Празникът има конкурсен характер, като в два поредни дни самодейни състави и фолклорни колективи от цялата страна ще вземат участие в различните категории – надпяване, надиграване, надсвирване, както и пресъздаване на народни обичаи и представяне на автентичната носия, излязла от раклата на баба. 

Откриването е днес в 10:00 часа на сцената в местността „Костина“, след което ще бъде дадено начало на конкурсната програма. Гост-изпълнител в края на първия ден ще бъде Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен.

Вторият ден ще продължи с конкурсната програма, като след приключването й участниците ще бъдат оценени от професионално жури, а малко по-късно ще получат и своите награди в различните категории.

Всички гости и участници ще могат да опитат традиционните за този край боб чорба и тетевенска саламура (рибна чорба). 

Фестивалът се организира от Народно читалище „Развитие-1931г.“ – с. Рибарица, Кметство Рибарица и Община Тетевен, с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights