20.06.2024 | 20:38

Фолклорни изпълнители от България, Украйна и Румъния се представят на събора край Дебрене

Повече от 2 000 изпълнители на възраст от 2 до 92 години ще се представят в 54-ото издание на фолклорния фестивал „Песни и танци от слънчева Добруджа“ край село Дебрене на 24 юни. Началото на най-мащабното събитие в културния календар на Община Добричка ще бъде дадено в 9.30 ч. от кмета Соня Георгиева. Поздрав към всички участници в международното събитие ще отправят децата от детската градина в село Одърци.
На пет естради в местността Славната канара край село Дебрене ще излязат изпълнители на автентичен и обработен фолклор от България, Румъния, Украйна – певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли.
За участие в събора са регистрирани 57 певчески групи, 22 танцови състава, една група за народни обичаи, повече от 64 индивидуални изпълнители на песни, 12 инструментални изпълнения. Във форума ще се включат и осем детски танцови и певчески групи и две детски градини.
Българските участници са от областите Добрич, Варна, Силистра, Ловеч и Русе. Международното участие включва Народен вокален ансамбъл „Българска роза“ към Бановски дом на културата – град Одеса, Колектив за народни танци „Карнавал“ – град Одеса, Образцов фолклорен ансамбъл „Цветень“– град Одеса, Колектив „Прайд Денс център“ – град Билгород, Образцов хореографски състав „Пирует“ – град Билгород, Танцов състав и певчески групи към Дома на културата „Карсиум“, община Хършова.
Най-малкият участник е само на 2 години. Това е Жени Живкова от Детска градина „Първи юни“ в село Бранище. Най-възрастният участник е 93-годишният Антон Иванов от Пенсионерски клуб „Европейски гласове“ в Добрич. Самодейците ще бъдат оценявани от пет журиращи екипа, които ще наблюдават изпълненията им на петте естради.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights