30.05.2024 | 15:17

Идеите са това, което ще промени света, смята режисьорът и сценарист Николай Василев

Снимка: личен архив,Николай Василев

Идеите, а не политиката са това, което ще промени света. Това каза в интервю за БТА режисьорът и сценарист Николай Василев, който представи в родния си Казанлък документалния филм “Ваклуш”, посветен на живота и идеите на духовния водач и учител Ваклуш Толев и сниман почти 20 години.

Василев разказа, че правейки филма, все повече е осъзнавал, че идеите на Ваклуш Толев могат да променят света. “Срещнах го в период, в който си задавах много въпроси за живота”, коментира той. Режисьорът е категоричен, че голяма част от тези въпроси са получили своите отговори. “Преживял съм духовни реалности, които са отворили съзнанието ми до такава степен, че хоризонтът ми е станал безкраен. Аз не се притеснявам нито от живота, нито от смъртта. Всъщност знам, че те са едно и също, но все още нямаме будност за едното и го възприемаме като някаква преграда”, каза още той. Николай Василев разказа, че едно от най-важните неща, които е осъзнал по време на многобройните си срещи с Ваклуш Толев е, че знаещият човек е повече от безгрешния. Според него грешката е част от еволюцията и няма нищо лошо в това да се допускат грешки, стига те да се осъзнават.

Николай Василев коментира, че решението да се занимава с режисура е било спонтанно, а личността на Ваклуш Толев е повлияла цялостно върху творческите му търсения. “Идеите му много ми въздействаха да търся различни творчески погледи, защото още тогава с пълна сила осъзнах идеята му, че няма зло, а само нееволюирало добро. Замислих се как може да се изгради драматургичен конфликт във филма, без да има битка със злото. Наложи се да разсъждавам върху нов тип повествование, защото цялото кино е индустрия на злото – за да има конфликт, трябва да има злодей”, отбеляза той. Василев допълни, че според него в момента концепцията по отношение на злото в киното еволюира, лошият персонаж се трансформира, а понякога главните персонажи водят битка вътре в себе си.

“Не се идентифицирам с киното, то е по-скоро средство, с което да изразя себе си. Имам една много по-голяма идея, която е отново на Ваклуш и това е, че човек е Бог в развитие”, каза още Николай Василев. Той посочи, че по тази причина изследва персонажи, които са преживели някаква метаморфоза. “В документалните филми изследвам такива сюжети и снимам такива герои, които успяват да трансформират нещо, да преодолеят себе си. Всичките ми герои са такива, нямам само драма или само забавни филми. Търся метаморфози, които за мен са интересни”, коментира Василев и допълни, че засега се е занимавал само с документално кино, макар че има идеи и за игрално.

В момента Николай Василев работи върху два проекта. Темата на единия от тях е множествената склероза, която, по думите му, се оказва много често срещан проблем. “Във филма искам да покажа едни положителни примери как някои хора са успели да минат през това предизвикателство. Един от главните герои е Биляна Савова, която сама успява да се пребори с болестта. “Снимахме и в Индия. Оказа се, че това е болестта на IT специалистите, там много IT специалисти са с множествена склероза”, допълни Николай Василев. Другият проект, който режисьорът предстои да завърши, е документален филм, посветен на учениците на известния казанлъшки физик Теодосий Теодосиев, на когото Василев посвещава филма “Формулата на Тео” през 2019 година.

“Филмът се казва “Социално силни”, за заснемането му пътувах до САЩ, Германия, Австрия. Много от тях се занимават с лазерна физика и лазерна светлина. Един от тях, проф. Теньо Попминчев, който е номиниран за Младежка Нобелова награда, е открил как може да се наблюдава движението на атомите посредством лазерна светлина. Това означава, че невидимият свят става видим”, разказа Николай Василев и допълни, че това са поредните му герои, които са “на ръба на видимото”.

Николай Василев е сценарист и режисьор, носител на редица награди. За филма “Приказки” през 2010 година е удостоен с наградата “Jameson” за най-добър български късометражен филм на София Филм Фест. Има още десетки наградени филми като “Добрият самарянин”, “Пътят към Тива”, “Високо”, “Добрият Ад”, “Резервни крила”, “Осенение” и други. През 2021 година Николай Василев представя “Да бъдеш майстора”, посветен на Владимир Димитров – Майстора, а последният му филм “Гладиатор” разказва за двукратния олимпийски шампион Боян Радев.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights