10.12.2023 | 11:54

ИМЕНИТИ ДЕБЮТАНТИ И НОВИ ФОРМАЦИИ ЩЕ УЧАСТВАТ В VІІ ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА ЗА МАРИМБА И УДАРНИ ИНСТРУМЕНТИ В ПЛЕВЕН

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на единствения по рода си в страната ни и на Балканите Международен фестивал за маримба и ударни инструменти. За предстоящото престижно събитие разказаха на среща с журналисти Августина Серафимова – един от организаторите на Фестивала от неговото създаване, Стефка Григорова – Директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Плевен, и Василена Серафимова – артистичен директор, съобщават от Община Плевен.

       Фестивалът е част от Културния календар на Община Плевен и се провежда под патронажа на кмета Георг Спартански. Августина Серафимова благодари за финансовата подкрепа и пълното съдействие от страна на Общината, за доброто сътрудничество на Плевенската филхармония, Посолството на Австрия у нас и на НУИ „П. Пипков” – Плевен, за домакинството на концертите.

       За първи път на сцената на Фестивала ще се изявят Паскал Шумахер – инструменталист и композитор от Люксембург; дуо маримби „Люсид” – Ирена Манолова и Томаш Голински от Австрия, в новото UnTraditional Trio ще се представи Василена Серафимова – маримба и ударни инструменти, заедно с Христина Белева – гъдулка, Димитър Горчаков – пиано. Любителите на перкусиите отново ще се насладят на изпълненията на възпитаниците на НУИ „П. Пипков” – вече утвърдени имена в най-широк мащаб – Владимир Петров с неговия бенд и дуо Николай Иванов и Христеа Маркова. За първи път Николай Иванов ще бъде и лектор. Останалите лектори са Жан-Батист Льоклер, спечелил неотдавна отличието „Най-добър перкусионист” на Националното радио на Франция, Паскал Шумахер, Ирена Манолова и Томаш Голински, Владимир Петров, Василена Серафимова. В майсторските им класове, които ще се провеждат във всеки от фестивалните дни, ще участват ученици и студенти от Плевен, София, Русе, Пловдив, Варна, както и от Швейцария и Франция.

       Радвам се, че заедно с организаторите изработихме статут на Фестивала за маримба и ударни инструменти, благодарение на който той вече е част от голямото фестивално семейство в страната. Община Плевен ще продължава да подкрепя събитието, което е една от емблемите на града ни, добави г-жа Стефка Григорова.

       Откриването на Фестивала и първият концерт ще се състоят на 4 юли /вторник/ в 20.30 часа в двора на Регионалния исторически музей. Останалите концерти са с начало 19.00 часа в зала „Божко Шойков” в Националното училище по изкуствата. Заключителният концерт ще бъде изненада, защото ще се роди по време на съвместната работа на участниците във фестивалната програма, добави Василена Серафимова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights