17.07.2024 | 18:59

Инициатива за изграждане на нов храм в двора на манастир “Свети Пантелеймон” в Патлейна

Инициатива за изграждане на храм в двора на манастир “Свети Пантелеймон” в Патлейна подема игуменът на светата обител отец Константин. Идеята датира още от основаването на манастира в началото на 40-те години на 20-ти век.
Инициативата за построяване на храм на площадка до основната сграда на манастира “Свети Пантелеймон” е подновена в началото на 90-те години на 20-ти век от Варненско-Преславския владика Кирил. Тогава е направена и първа копка.
“Имаме архитектурен план от стария манастир, който е на 20-30 метра надолу от времето на цар Борис. Има три-четири такива запазени църкви. На тази база сме направили архитектурен план. Намери се и строителна фирма, намери се и човек, който да спонсорира самото строителство”, каза отец Константин, игумен на манастира “Свети Пантелеймон”.
Проектът за новия храм е изготвен от професор Боян Добрев. Куполът ще е с формата на царска корона, което е уникално архитектурно решение, а ъглите на сградата ще са оформени в средновековния български стил “вълчи зъб”. През последните три години е завършен и ремонтът на покрива на основната сграда, а сега се подготвя реновиране на вътрешното пространство.
“Зад мене се вижда построеният и завършен покрив на манастира, който така дълго очаквахме. През последните 5-6 години се намериха средства да го възстановим”, каза още каза отец Константин.
За осъществяването на строежа в стъпки е изготвен меморандум, а манастирът се готви да посрещне своя храмов празник на 27 юли и кани всички желаещи да помогнат със средства и личен труд за обновяване на манастирското пространство.
Източник: ТВ Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights