01.03.2024 | 23:48

Изложба „Спомен за поета“ по повод 75 години от рождението на Йордан Кръчмаров

На 24 юли 2023 година се навършват 75 години от рождението на Йордан Кръчмаров – един истински „Княз на духа“, както го нарича някога Георги Марковски. По повод годишнината, библиотеката организира изложба на библиотечни документи, с която приканваме гражданите и гостите на града да си спомним за големия добруджански поет, оставил вълнуващо поетично творчество, оценявано като национално литературно явление.
Експозицията представя всички поетични книги на Йордан Кръчмаров, издадени посмъртно; публикации за него в периодичния печат; изследвания на неговото творчество. Предоставяме на вниманието на посетителите био-библиографията „Йордан Кръчмаров /1948-1986/“; публикациите за него в „Антимовски хан“; каталога „Сол за живите“, издание на Художествена галерия – Добрич и Сдружение на писателите в Добрич, с картини на изявени художници, вдъхновени от стиховете на Йордан Кръчмаров от книгата „Полюшвана от вятъра мишена“; камерната пиеса „Етюд за кибритена клечица“, написана през 1983 г. и публикувана за пръв път на страниците на „Антимовски хан“; стихове на много негови приятели с посвещение.
Изложбата може да бъде разгледана от 24 юли до 25 август 2023 г в централното фоайе на библиотеката.

Роден в с. Гурково на 24 юли 1948 г. , Йордан Кръчмаров учи в родното си село, Балчик и Добрич. Още преди 20-ата си годишнина прави първите си поетични опити. През 1968 г. служи като матрос във Варна. На 12 април същата година излиза и първата му публикация – поетичния цикъл „Реквием“ във в. „Димитровска вахта“. Отхвърля предложение за работа като военен журналист във Варна, поради внезапната кончина на баща му и става миньор в мина „Оброчище“, за да подпомогне финансово семейството си. През 1969 г. част от поемата му „Море“ е включена в сборника „Вечери в кубрика“. През юни 1970 г. по програма „Хоризонт“ на Радио София е излъчен неговия цикъл „Деветата вълна“.
Много пътува по добруджанското черноморско крайбрежие и има свои любими места за творчество и размисъл – нос Калиакра, Дуранкулашките езера, резервата „Яйлата“, Камен бряг. Пише стихове, поеми, разкази, публицистика и пътеписи, през 1979 г. поставя спектакъла „Зора“, работи върху сценарии за кино и телевизионни постановки, рисува.
През 70-те години сменя много професии и продължава да публикува в местния и централния литературен печат, в различни сборници. През 1979 г. заедно с други млади творци основава литературен клуб към Младежкия дом в Балчик, става член на литературната група „Класове“, а по-късно и член на Дружеството на писателите в Добрич. С голям успех преминават и много литературни четения във всички краища на България, в които участва. През 1986 г. издателство „Народна младеж“ издава поетичната антология „Общежитие“, в която той се включва с цял цикъл стихове „Цялото ми богатство“. По същото време получава предложение от издателство „Български писател“ за издаване на стихосбирка. Но на 16 май 1986 г., на връщане от среща с ученици от Хуманитарна гимназия в Добрич, е покосен от инфаркт.
През 2003 г. поета Владо Любенов прави документален филм „Йордан Кръчмаров – един забравен поет“ с участието на п Сашо Серафимов, Константин Младенов, Валентин Шалтев, Елка Няголова, Камелия Кондова.
През 2023 г. НЧ „Свобода – 1897 г.“ в родното му село Гурково обяви Първия национален конкурс за поезия „Сол за живите“ в памет на Йордан Кръчмаров, резултатите от който ще бъдат обявени на 24 юли – рождената дата на поета.
Сектор Краезнание, РБ „Дора Габе“ Добрич

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights