12.04.2024 | 20:22

Изложба живопис Николай Ханзъров

НИКОЛАЙ ХАНЗЪРОВ е художник, който живее и твори в град Добрич. Има над 15 самостоятелни изложби и повече от 40 участия в общи експозиции и пленери в България и чужбина. През последните години участва успешно в много национални и кураторски изложби. Работи в областта на пейзажа и натюрморта, любима негова техника е маслената живопис.
Разпознаваем творец, впечатляващ със своята чиста и изящна живопис, Николай Ханзъров пресъздава в своите творби визуалната и сетивна красота на своя образен свят. Но това е само видимото. При него символите са завоалирани, посланията загатнати и представени по асоциативен път.
Работите му са една визуална метафора. Така е и с настоящата изложба, която ще бъде открита на 27 юни в 17.00 ч. в Галерия „Тихото гнездо“ на Двореца в Балчик.
Една много древна история разказва как някога бог Шива изпратил към демоните светкавици от вълшебния си тризъбец и демоните веднага изгорели. Пепелта им изтекла в морето и от нея се родили раковините…По-късно започнали да правят от раковините музикални инструменти. Така се появила свещената раковина. В миналото върху подобната на порцелан бяла черупка изкусните майстори изрязвали образи на коне, кучета, красиви растителни и геометрични орнаменти, дори обковавали отвора на раковината със сребърни пластини. Използвали раковината и като боен рог – нейният звук събирал армията за поход. Вярвало се, че носи слава, дълъг живот и богатство.
Днес вярващите индуси смятат, че звукът на свещения музикален инструмент очиства хората от греховете им. Така както и чановете. Това е един от звуците на България. Звук, който отеква дълбоко в сърцето и ни връща към корените. Пленяващ, омагьосващ и пробуждащ. Звук, който не можем да сбъркаме. Звукът на чановете…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights