23.04.2024 | 15:01

Калина Василева с наградата “Млад диригент” (видео)

Снимка: ТВ Шумен

Диригентът на Шуменската Симфониета Калина Василева спечели престижна наградата на фестивала “Софийски музикални седмици”. Повод бе участието на оркестъра на големия музикален форум.
Калина Василева е дете на музиканти и първите й спомени са свързани с тогавашната Шуменска филхармония.
“Родителите ми и двамата са музиканти, оркестранти в оркестъра, аз не съм ходила на детска градина. Вместо там ходех с тях на работа и буквално съм израсла на сцената с оркестъра. След това се насочих да свиря. На флейта. Майка ми ме научи да свиря. След това влязох в музикалното училище”, разказа Калина Василева.
Калина е завършила Музикалната академия “Панчо Владигеров” и там се събужда интересът й към дирижирането.

„Тогава беше много нетипично да има жени диригенти на оркестър и затова ме насочиха към хоровото дирижиране, но аз си казах: да, ама аз съм музикант-оркестрант, не пея в хор, не участвам в хоровото изкуство, повече разбирам от оркестър. Реших да пробвам и споделих с моите преподаватели”, каза още Калина Василева.
Калина Василева дирижира Симфониета – Шумен от десет години, а от скоро спечели конкурс за неин директор. През изтеклия творчески сезон на оркестъра гостуващи музиканти бяха някои от най-изявени имена на нашата и международна сцена. Затова и наградата изглежда естествен резултат от поредицата чудесни концерти. Солист при представянето в София беше известният пианист Георги Черкин.
“Получихме много аплодисменти. Аз наистина не очаквах толкова топъл прием от публиката в зала “България”. Програмата ни беше много добре структурирана с произведения, които са интересни и непознати”, разказа Калина Василева.
През следващите седмици Симфониета ще представи няколко концерта на открито, а сцена ще бъде Шуменската крепост.

Източник: ТВ Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights