22.05.2024 | 7:56

Китайска и хавайска музика беше представена на фестивала „Фолклор без граници“ в Добрич

Снимка: Павлина Живкова/БТА

Пекинската танцова академия и ансамбъл „Ахуна Охана“ от американския щат Хавай зарадваха публиката на Международен фолклорен фестивал „Фолклор без граници“. Пред зрителите в градски парк „Св. Георги“ те представиха традиционни изпълнения от своите региони. 

Пекинската танцова академия е висше учебно заведение, което обучава професионални танцьори, хореографи и изследователи на танца. Тя е единствената институция за висше образование за професионално танцово обучение в Китай. Понастоящем има около 600 преподаватели, служители и 2500 редовни студенти, както и над 5000 студенти в школата за продължаващо обучение.

„Ахуна Охана“ означа семейство Охана, като ансамбълът е съставен от родителите – Джо и Джанис Ахуна, техните шест деца и 23 внука. От 1983 г. изпълняват своето автентично полинезийско шоу по целия свят. Джо Ахуна е бил член на първата американска колежанска група, която през 70-те години е имала турне в България и други страни от Източния блок.

През последната вечер на фестивала на сцената в скейт парка зрителите ще имат възможност да видят Колумбийска фолклорна културна фондация от град Сантяго де Кали и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов. 

Програмата ще започне в 19:00 часа с дефиле на участници от водната каскада в градски парк „Свети Георги“ до сцената на скейт парка, където от 19:30 часа ще се проведе концертът. 

Събитието е организирано от Община Добрич, съвместно с Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF) към ЮНЕСКО. 

Във фестивала тази година участват състави от пет държави и два ансамбъла от България. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights