01.03.2024 | 22:38

Китайски хореограф поставят премиерно на сцена „Дерида“

Снимка: Личен архив на Янг Уейджия

Два премиерни спектакъла на Derida Dance Center в партньорство с китайското посолство ще има тази седмица, съобщават от „Дерида“. Те са създадени през последния месец в София, по време на артистичната резиденция на Янг Уейджия.
 
В представленията участват български танцьори и актьори, подбрани от Янг Уейджия след кастинг. Музиката ще бъде изпълнена на живо от Ся Юян, изпълнител на китайски струнен инструмент пипа.

Тази вечер е премиерата на „Главата ми ще се пръсне“. Творческото вдъхновение идва от натиска и положението на младите хора в големите градове и съчетава модерен разказ, драма, абстракция и реализъм, за да завърши създаването на съвременно танцово произведение под естетиката на китайската художествена концепция. Експериментираме с различните възможности на езика на тялото, разказват от „Дерида“.

Танцьори са Александър Гочев, Марина Хараламбова, Богдан Хараламбов, Ива Викторова, Ксения Бакалова, Николай Бързаков, Виктория Николова, Петя Иванова, Ивайло Славчов, Теодора Димитрова, Дениз Чакър.

На 3 август е премиерата на „Говорим за любов“. Това е дебютната работа на Янг Уейджия в танцовата експериментална драма. В София той ще я представи с местни танцьори и актьори, подбрани също след кастинг. „Всеки път тя е предизвикателство за него. Разбира се, вдъхновението идва от мисълта за любовта. Любовта е огромна тема, така че има много възможности за любов“, разказват от „Дерида“.
 
Сценарият е на Янг Уейджия и Николай Бързаков. Участват актьори и танцьори – Петя Иванова, Богдан Хараламбов, Александър Гочев, Марина Хараламбова.

„Мислихме много за създаването на сценария на тази творба и накрая избрахме трима герои с отличителни образи и различни преживявания и личности като главни герои на историята. Чрез драматичното развитие на историята и формата на танцовия театър”, казва Янг Уейджия.

„В живота си може да изпитаме всякакви любови, тези любови може да ни правят щастливи, може би ни нараняват, но независимо от всичко, те са цветовете в живота ни. Според него всичко е перфектно подредено, както целият ни опит, така и цялата любов. А не е ли така?“, допълват от екипа на „Дерида“.

Янг Уейджия е китайски хореограф, завършил Пекинската танцова академия. Има 20 години опит в обучението и практикуването на танцовото изкуство. Той е гостуващ артист на  танцовата компания Уайн МакГрегор  (Wayne McGregor Dance Company), има стипендия в училището към Нидерландския танцов театър (NDT Dance School)  и е част от така нареченото „ново поколение талантливи хореографи в Китай“. Основател е на China Fun Dance Theatre и директор на China Fun Dance School.

Ся Юян има магистърска степен по изпълнение на пипа от Китайската консерватория по музика и над 20 години опит. Тя умее да свири на различни видове пипа, като южна пипа, антична петструнна пипа и четириструнна пипа. Според критиката Ся Юян е много добра в разбиването на традиционните форми на изпълнение в преподаването и обича да черпи вдъхновение от импровизираното сътрудничество с трансгранични форми на изкуство като танц, вокал и рисуване, като интегрира своето изпълнение в тях. Търси комбинацията от традиция и модерност като през цялото време запазва артистичната нагласа на „истинската любов към музиката“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights