14.06.2024 | 19:07

“Make Карнавал, not war” е мотото на Карнавал 2024 в Габрово

Снимка: Радослав Първанов, БТА

Днес 11.11 в 11:11 ч. бе обявено мотото на Габровския Карнавал за 2024-та година. Организаторите от Община Габрово са се спрели на слогана “Make Карнавал, not war”. По думите им след като Габрово е столица на хумора и сатирата, градът може да стане и столица на мира. 

Церемонията по обявяването на петото годишно време – карнавалното се състоя пред погледите на габровци на главната пешеходна улица „Радецка“. Оркестър „Габрово“ с изпълненията си подсилиха доброто настроение на събитието. 

Габровската котка и актьорът Светослав Славчев, дадоха символично началото на петото годишно време обръщайки ритуално пясъчен часовник, който да отмерва оставащото време до 18 май 2024 г., когато ще е карнавалното шествие. 

БТА припомня, че с обявяването на началото на подготовката на карнавала на 11.11. се поставя началото на „петото годишно време“ в Габрово, определено като карнавалното, за разлика от природните четири сезона. Петият сезон за габровци е характерен с хумор, сатира и много забава, казват местните, които се възприемат като „столичани“, живеещи в „столицата на хумора“.

Символично с пясъчен часовник се дава начало на обратното броене към Карнавал 2024, който се организира в третата събота на месец май. През 2023 г. се проведе неговото издание №100. 

За отбелязаната годишнина свидетелства най-старият запазен източник за еквивалент на проявата – снимка от 1923 година, информират още от Общината.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights