13.06.2024 | 14:46

Master of Art се завръща онлайн

Master of Art се завръща онлайн, снимка: „Нетера“

Master of Art се завръща онлайн със сeлекция от 25 документални филми за изкуство. От 5 до 29 май те ще могат да се видят в една от най-големите български платформи за видео съдържание. „Любопитните продукции точно преминаха през строгия подбор на журито на фестивала и зрителите в киносалоните. Така изборът на филм онлайн е допълнително улеснен“, разказват от „Нетера„. 

Сред филмите е „Маестро Енио Мориконе“ на режисьора Джузепе Торнаторе, портрет на най-популярния и плодовит филмов композитор на XX век, обичан от световната публика, двукратен носител на „Оскар” и автор на над 500 незабравими филмови партитури. Лентата включва уникални архивни кадри, разкрива по-малко известни факти за великия италиански композитор Енио Мориконе (1928-2020) като неговата страст към шаха, тайнствено свързана с музиката му.

Филм за Лушън Фройд разкрива живота и творчеството на този модерен майстор чрез изложба на негови автопортрети в Кралската академия на изкуствата в Лондон. 

НАГРАДЕНИТЕ ФИЛМИ

Включени са и седем от филмите, които получиха големите признания на осмото издание на фестивала – „Зоя Черкаски: Съветски живот“ с награда за най-добър късометражен филм, „Марсел Марсо – изкуството на тишината“ (приз за най-добър документален филм за театър и кино), „Джан Паоло Барбиери: Човекът и красотата“ с награда за най-добър документален филм за фотография. 

Наградата на журито тази година отиде при „Музика под свастиката: Маестрото и челистката от Аушвиц“. Филмът дава отговор на въпроса защо класическата музика е била от такова значение за Хитлер и Гьобелс.

Онлайн ще може да се види и филмът, носител на наградата за най-добър документален филм за архитектура – „Саграда Фамилия: Предизвикателството на Гауди“, който показва творческия процес на Гауди и процеса по завършването на прочутата базилика на Барселона. За най-добър документален филм за дизайн и мода призът е за „Грете Майер – Кралицата на датския дизайн“, който илюстрира датския дизайн, световно известен със Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights