19.05.2024 | 11:52

McCoy Tyner Legends, Cyrille Aimée и Knower идват за първи път в България на A to JazZ

McCoy Tyner Legends

Най-големият фестивал за градска култура и музика у нас A to JazZ ще се проведе отново в столицата за 13-та поредна година от 4 до 7 юли в Южен парк 2. През 2024 г. събитието се завръща с богата селекция от висококачествена джаз и уърлд музика, форум за обмяна на професионален опит, както и инициативи за по-чиста природа.

Тази година почитателите на фестивала ще могат да се докоснат за първи път до наследството на американския джаз изпълнител Маккой Тайнър, френската вокалистка Cyrille Aimée и новаторите от Knower.

McCoy Tyner Legends е проект, посветен на великия джаз пианист и един от основоположниците на модерния джаз. Влиянието и значимостта му в жанра го правят легенда, а трибютната програма ще пренесе публиката в магията на неговата музика, изпълнена от Антонио Фарао, Рони Бъридж, Авери Шарп, Стив Туре и Чико Фрийман. Вторият фестивален хедлайнер – френската джаз вокалистка Cyrille Aimée е определяна от музикалните критици като въплъщение на същността на джаза, а Knower идват на сцената на фестивала, за да представят музиката си елементи на джаз, фънк и електроника.

A to JazZ отново ще представи нови таланти от шоукейс програмата за уърлд музика от целия свят, а ежегодната конференция Music Talks Conference ще анализира опита на ключови експерти от музикалната индустрия, свързани с култура, фестивали, устойчивост и развитие на градската среда. Всяка година фестивалът включва в програмата си все повече активности за опазването на градската и паркова среда, като тази година предстои представянето на нова депозитна система за пластмасови бутилки, фестивални чаши, разделно събиране и рециклиращи инсталации, които да мотивират отговорно отношение и навици сред аудиторията.

„A to JazZ е много повече от градски фестивал, той е начин на мислене, на съпреживяване на фестивалната емоция. (…) Цяла Европа познава A to JazZ и той вече е силно привлекателен повод за посещение на столицата ни от фестивални туристи и публика. А това явление има все по-мащабен ефект за София и страната. Говорим за културна икономика, възпитаваме нови поколения, развиваме местната музикална екосистема, ставаме все по-видими в международен план, но и все по-отговорни като културни оператори и потребители,“ коментира основателят на фестивала Петър Димитров.

Повече информация за A to JazZ можете да откриете тук.

източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights