17.07.2024 | 18:50

Международен античен фестивал „Одрюза – люлката на хилядата градове“

От 29.07, от 10:00 ч. до 30.07 в 17:00 ч. в Исторически парк в с. Неофит Рилски ще се проведе Международен античен фестивал „Одрюза – люлката на хилядата градове“.

Посветен на траките и тяхната древна и силно развита цивилизация, фестивалът „Одрюза – люлката на хилядата градове“ ще ни отведе във времена, които и до днес удивляват човечеството.

Онези властелини на времето, всеизвестните траки, са оставили ярки следи. По нашите земи се раждат най-внушителните Орфееви мистерии. Изкусно обработено злато, непостижимо днес с най-модерна лазерна технология е наше наследството, оставено от тях.

В основата на много римски градове и крепости лежи създаденото от тях, а в основата на развитата цивилизация и култура стои тракийската мъдрост.

За да представят най-внушителните постижения на тракийската култура, във фестивала ще участват сдружения за антична историческа реконструкция от България и чужбина.

Фестивалните дни в Исторически парк ще бъдат наситени с битки и ритуали, а нощите – с вино, песни и танци на боговете.

Гостите на Исторически парк ще се насладят на празнична програма, която в първия фестивален ден (29.07.2023г.) ще представи историческата възстановка ,,Спартак – разрушителят на окови‘‘- събитие посветено на Третото робско въстание в Рим (73-71г.пр.н.е.), водено от безсмъртния син на Тракия – Спартак.

Във втория фестивален ден (30.07.2023г.) мъжете ще примерят сили си в Тракийските войнски игри – ,,АРЕТИ‘‘(гр. ἀρετη – ,,надпревара, състезание‘‘) – своеобразна войнска ,,тризна‘‘ посветена на загиналия и обезсмъртен тракийски вожд Спартак и неговите бойни другари, паднали в битката с Рим.

Войни и Атлети от Тракия и Дакия от Спарта и Рим, и от скитските степи ще извоюват славни победи, ще окичат главите си с лаврови венци, а стените на светлите си храмове с разбитите доспехи на противника.

И техните имена ще се произнасят от устието на Нестос при Абдера та чак до Черното море и от Бизанта на Бялото море до голямата река Истрос. Мълвата за подвизите им ще прелети до великите Атина и Спарта и ще стигне могъщия Рим.

БЪДЕТЕ ЗАЕДНО С НАС на Втория античен фестивал „Одрюза – люлката на хилядата градове“ на 29 и 30 юли 2023 г. в ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК!

Програма на Фестивала:
Фестивалът ,,ОДРЮЗА – Люлката на хилядата градове‘‘, се открива тържествено в 11:00ч. на първия фестивален ден /29.07.2023г./.

Фестивалът ще се проведе на територията, на ,,ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК‘‘, в зона Антична Тракия, като фестивалната програма включва:

Истоическа възстановка ,,Спартак – разрушителят на окови‘‘ /30.07.2022г./
Ритуал по посрещане на гостите (антични реконструктори и майстори занаятчии) /11:00ч. – 11:30ч./;
Представяне на участниците пред публиката на Исторически парк /11:30 – 12:00ч./
Историческа възстановка ,,Спартак – разрушителят на окови‘‘ – участват войните на Одрюза (Школа ,,Величие‘‘ при Исторически парк) и гостите от сдружения Via Praetoria (Свищов, България), Asociația Culturala Tomis (Констанца, Румъния), Антична Тракия (Кабиле, България), Ситалк (Пловдив, България), Гладиаторска школа Ludus Traex (София) и др. /12:30 – 14:30ч./
Разходка на гостите из Одрюза (Антична зона на ИП) и обзорна беседа за посетителите на Парка /15:00 – 18:00ч./

Тракийски войнски игри ,,АРЕТИ‘‘(гр. ἀρετη – надпревара, състезание) /30.07.2023г./
Откриване на игрите /10:00 – 10:30ч./;
Бягане /хоплитодромос/- отворен турнир;
Хвърляне /копие, дискус и палет/ – отворен турнир;
Стрелба с лък – турнир за стрелци;
Борба /пале/ – отворен турнир;
Юмручен бой /пигмахия/ и Свободен бой /панкратион/ – демонстративни битки;
Въоружени двубои /мономахия/ – турнир за бойци;
Всички участници във Фестивала и гости на Исторически парк ще могат да участват в откритите съревнования на игрите ,,Арети‘‘.

Награждаването на победителите ще бъде извършено по време на тържественото закриване на Фестивал ,,ОДРЮЗА – Люлката на хилядата градове‘‘, от 16:00ч. на втория фестивален ден /30.07.2023г./.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights