28.02.2024 | 15:28

Моноспектакълът „Съвършената – Преподобна Стойна“ ще бъде представен във Варна

Моноспектакълът „Съвършената – Преподобна Стойна“ на Десислава Михайлова ще гостува във Фестивалния и конгресен център във Варна на 19 юли, съобщават организаторите. Драматизацията е направена от актрисата по едноименния роман на писателката Неда Антонова, разказващ за неканоничната светица Преподобна Стойна, живяла аскетично в храма „Св. Георги“ в благоевградското село Златолист. Режисьор е Христо Стойчев, музиката е на Евгени Господинов.

Исках да създам спектакъл за една достойна жена, за да се знае повече за нея, защото считам, че всеки народ трябва да се гордее с тези, които в миналото са направили нещо за страната и за народа си, каза пред БТА актрисата. Тя сподели, че когато започнала работа по проекта си, нямало много информация за героинята й. Тогава се натъкнала на романа на Неда Антонова, който съвпаднал напълно с нейните представи за спектакъла. 

Представлението е в две части, в първата се говори за живота на Преподобна Стойна, нейните преживявания и посланията й към българите, а във втората е акцентирано върху разказ за съвършените при богомилите, уточни актрисата. Тя допълни, че Неда Антонова стъпва на много исторически факти и събития, които са вплетени в романа й. В театралната версия е използвана само първата част на книгата, която завършва с думите на героинята „Белким и аз съм полезна и мен ме помнят“, сподели още Михайлова. 

В представлението главната героиня описва историята си като „Калуграта“, срещата си със Свети Георги, споделя легендата за него, говори за войните от началото на миналия век. В тези трудни години се е появил човек като Стойна, който е обичащ, помагащ, всеотдаен, изтъква Михайлова и добавя, че нейният пример е много важен в днешните времена, когато имаме нужда от укрепване на духа. 

Стойна Димитрова е родена през 1883 г. в Сярско, но по време на Балканската война семейството й се преселва в България, припомни актрисата. Тя избира черквата „Св. Георги“ за свое обиталище и живее там в пост и молитва до 1933 г. Била е считана от своите съвременници за светица, наричана „Съвършената“, „Калуграта“ и „Конопената“.

Десислава Михайлова е завършила НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в първия клас за киноактьори на Никола Корабов, сподели тя. Снимала е епизодични роли в български филми, след което за 15 години прекъсва актьорската си кариера и сега е на свободна практика. Реализирала е аудио-визуален проект за поета Кирил Христов. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights