01.03.2024 | 22:41

МУЗЕЯТ НА КУКЛИТЕ ВЪВ ВАРНА ПРЕВРЪЩА ПРИКАЗКИТЕ В РЕАЛНОСТ

Снимка: Музей на куклите Варна

Музеят на куклите във Варна се слави като единствен по рода си както в България, така и на Балканите. Дом на над 140 експоната, участвали в 24 успешни спектакъла на сцената на Варненския куклен театър, той привлича вниманието на хора на всякаква възраст. Музеят предоставя най-благоприятната среда за желаещите да се впуснат в едно приказно пътешествие и да се докоснат до любимите си герои, съобщава Радио Варна.

Уредникът на атрактивния музей Красимира Христова е човекът, който посреща организирани групи деца, които са най-честите посетители. Изложените кукли са отражение на множество приказки, които са добре познати и обичани от децата.

Най-старите кукли в музея са изработка на основателя на Варненския куклен театър – Георги Сараванов. Мотивиран от идеята да замести живия актьор с кукла, той интегрира механизъм, който имитира всяко едно човешко движение. Тази система на задвижване е негово изобретение, което прави куклите му несравними.

Включените кукли в музея са от любими спектакли като „Буратино“, „Златка, златното момиче“, „Коледна приказка“ по библейски сюжети и много други. Куклите от постановката „Дама Пика“ по Пушкин будят интерес сред по-възрастните посетители. Присъстват и емблематични кукли марионетки, които са най-трудни за управление от кукловодите.

Държавният музей на куклите е основан на 12 юли 1985 година, когато Варненският куклен театър получава настоящата си сграда. Идеята е заслуга на тогавашния драматург на театъра Велико Бърнев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights