28.02.2024 | 14:51

На 14 юли честваме паметта на св. апостол Акила и на преподобния Никодим Светогорец

Свети апостол Акила (от латинската дума аквила – орел) бил родом евреин от област Понт (днес в Северна Турция). Заедно с жена си Прискила се препитавали с изработване на палатки за войската и за други нужди. Тази работа ги отвела в Италия. А когато в средата на I век император Клавдий заповядал евреите да напуснат Рим, Акила отишъл с цялото си семейство в главния град на провинция Ахайя – Коринт. Там ги срещнал св. апостол Павел, който при второто си проповедническо пътуване след Атина посетил Коринт.

От семейството си Павел имал същия занаят и започнал да работи при Акила и Прискила, за да се издържа, докато проповядвал година и половина в града. Запознал ги с учението на Иисус Христос, покръстил ги и те станали ревностни християни. А когато тръгнал с кораб през Ефес за Йерусалим, апостолът взел със себе си Акила и Прискила, и ги оставил в малоазийския град, за да утвърдят в новата вяра местната християнска община, основана от него преди две години. В Ефес те научили на точната вяра в Христос александрийския учен евреин Аполос, който знаел само за Йоановото покайно кръщение и още не бил кръстен в името на Светата Троица. След смъртта на Клавдий Акила и Прискила се върнали в Рим. Навсякъде редом с работата си успешно разпространявали християнската вяра.

Свети Акила не останал в Рим дълго. Той проповядвал за Христос в Мала Азия и Ахая, и помогнал за спасението на множество човешки души. Претърпял много страдания, а накрая бил убит от езичниците. Причисляват го към по-широкия кръг от 70 апостоли, проповедници на Христовата вяра.

В този ден почитаме и атонския подвижник и писател свети Никодим Светогорец (XVIII-XIX век), посветил живота си на християнската просвета в трудните времена на чуждо господство.

ПРОФ. ИВАН ЖЕЛЕВ

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights