10.12.2023 | 12:38

На 22 юли честваме паметта на света равноапостолна Мария Магдалина

Света Мария е наречена Магдалина, защото била родом от селото Магдала край Генисаретското езеро. Тя била от онези предани жени, които заедно със света Богородица и апостолите придружавали Иисус Христос по време на тригодишната Му проповед в селата и градовете на Палестина. Апостолите помагали в общуването с хората, които слушали проповедта на Спасителя за вечния живот в Божието царство, а жените се грижели за битовите нужди на цялата група около Него.

Тихо, скромно и с много преданост тези жени посветили време и труд на спасителната мисия на Богочовека. Те били и при кръста, а след смъртта и погребението Му приготвили благовонно миро (оттук наричани мироносици), за да помажат по обичая тялото на Христос, повито и положено в изсечения в скалата гроб. Рано сутринта на третия ден отишли на гроба. Изпреварила всички, първа стигнала там Мария Магдалина и за голяма своя изненада видяла, че големият камък, затварящ гроба, е отместен и гробът е празен. Тя сега още по-бързо изтичала при апостолите и съобщила: „Дигнали Господ от гроба!“.

Йоан и Петър веднага побягнали към гроба и видели, че тялото на Учителя го няма. Те се върнали, а Мария останала при гроба и плачела. И един момент се обърнала назад и видяла Самия Иисус, но не Го познала, а помислила, че е градинарят. Затова казала: „Ако ти си Го изнесъл, кажи ми къде си Го положил“. Спасителят се обърнал към нея по име: „Марийо!“. Едва тогава тя Го познала, а Той я изпратил да съобщи на апостолите, че е възкръснал. Така Мария Магдалина станала първата възвестителка на спасителното Христово възкресение и затова е наричана равноапостолна. След Възнесението на Христос Мария Магдалина като апостолите проповядвала словото Божие в различни страни.

ПРОФ. ИВАН ЖЕЛЕВ

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights