23.04.2024 | 14:57

На 29 юли честваме паметта на свети мъченик Калиник и на свещеномъченик Висарион Смоленски

Мъченик Калиник се родил в област Киликия, Югоизточна Мала Азия, и бил възпитан в християнската вяра. Когато достигнал зряла възраст и виждал, че народът все още се кланя на бездушните идоли, Калиник решил да започне открито да учи хората на истинската вяра в Иисус Христос, Спасителя на света.

Като апостолите проповядвал Божието слово в много градове и села, стигнал дори в град Анкира (днес Анкара). Там той останал дълго време, трудил се да благовести учението на Иисус Христос с думи и добри дела, грижел се за спасението на човешките души и обърнал към християнството много хора. Но когато отишъл да проповядва в съседния град Гангра (днес Чанкъръ), бил заловен от местния управител Сакердон, който строго прилагал ограниченията срещу християните, налагани от Рим.

Управителят направил много усилия да откаже Калиник от вярата му в Христос, за да спре разпространението на християнството. Мъченикът обаче бил готов по-скоро да се раздели с живота си, отколкото с вярата си. Затова накрая бил изгорен жив. Това се случило в началото на IV век.

В този ден почитаме и свети Висарион Смоленски. Той живял през XVII век и бил български епископ, последен архиерей на Смолянска епархия – след неговата смърт тя е закрита. Според местно предание по време на помохамеданчване на населението в областта епископ Висарион бил подложен на голям натиск да смени вярата си, за да го последват и другите християни в онзи край. Той обаче не се съгласил да се откаже от Христос и от епископската си клетва. Последвали жестоки мъчения и гаври, завършили с публичното му убийство заради отказа да приеме исляма. Това станало на 29 юли 1670 г. През 2006 г. в центъра на град Смолян беше осветен голям храм в негова чест.

ПРОФ. ИВАН ЖЕЛЕВ

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights