10.12.2023 | 11:40

Националната галерия представя 21 автори от 12 страни, от международния фотофестивал-биенале „Фодар“

Националната галерия представя 21 автори от 12 страни, от международния фотофестивал-биенале „Фодар“, снимка - НХГ

Националната художествена галерия (НХГ) представя 12-ия международен фотофестивал-биенале „Фодар“ от днес до 2 юли, съобщават от НХГ. Домакин на събитието е Музеят на изкуството от периода на социализма – на ул. „Лъчезар Станчев“ 7 в София.

Под мотото „Образ и подобие“ 454 автори от 78 страни са изпратили творби в конкурса. Международното жури е определило за участие в изложбата 274 отпечатани копия, представящи 21 автори от 12 страни. Присъждат се три награди – голяма, за дебют и за хуманистична фотография.

Регламентът за поредното издание на фестивала е разпространен във виртуалното пространство от 44 електронни портала на национални сдружения, специализирани учебни заведения  и медии, което поставя биеналето сред водещите световни фотографски събития и доведе до почти двойно увеличение на броя на участниците в сравнение с минали години, коментират от НХГ.

На 8 юни ще се състои теоретичен семинар на тема „Образ и подобие“. В него ще вземат участие експерти в областта на хуманитарните науки и визуалните изкуства от СУ „Св. Климент Охридски”, НАТФИЗ и други висши учебни заведения, от галерии и НПО, студенти, фотолюбители и утвърдени визуални артисти. На 22 юни ще бъде организиран тур в експозицията.

Фондация „Фодар“ е създадена през 1999 г. с предмет на дейност в областта на визуалните изкуства, с приоритет на фотографията и с основно събитие международния фотофестивал-биенале „Фодар“. Изданията са тематични, приемат се фотографски серии и цикли. В журитата участват от 9 до 11 експерти в областта на фотографията, визуалните изкуства и хуманитаристиката.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights