26.05.2024 | 1:58

Над 300 участници и гости събра тържеството за края на учебната година в родно училище в Ирландия

Снимка: Ивайло Петров

Над 300 ученици, родители и гости се събраха, за да отпразнуват 24 май и края на учебната година в училищата „Райна Княгиня“ в Дъблин и „Христо Ботев“ в Туламор, Ирландия. Това разказаха специално за рубриката БГ Свят на БТА от учебното заведение. 

Подготвихме всичко заедно – ученици и учители, за да превърнем деня в празнична наслада за сетивата. Отворихме “Clasach theatre“ и заедно запълнихме сцената с емоция и красота“, споделиха от образователното средище.

Стихове за родината, буквите и учителството, песни на ученичката Габриела Иванова – Габи и ръченица, изпълнена от възпитаниците на учебното заведение, бяха част от тържествената програма. 

Нетърпение, срещи и усмивки. И спектакълът на танцов състав „Чемшир“ от Северна Ирландия, докосващ струните на българската душа, изпълнен с багри, ритъм и националния флаг“, допълниха от училището.

Абитуриентите и първокласниците получиха дипломите и удостоверенията си лично от посланика на България в Ирландия Гергана Караджова.

Тя успя да ни зарадва и да бъде с нас в този важен и тържествен момент преди да приключи своя мандат. Нашите ученици бяха подготвили мил подарък за нея – рисунка с мотиви от световноизвестната the Book of Kells, в която всяко дете от училището беше оставило своя детайл или щрих. Трогателна беше последна среща на сцената със зрелостниците, прекарали дванадесет, че и повече, години в българското училище. Един изключително мил момент“, съобщиха още от училището. 

Финалът на тържеството беше поставен с премиера на спектакъла „Балканска рапсодия“, изпълнен от гостуващите актьори Златина Караенева и Янчо Иванов. Пиесата, в която куклите оживяваха пред очите на зрителите, е създадена по български народни мотиви.

Разделихме се с танци на приятелството. Хванати за ръце. И веещото се българско знаме, и ритъмът, и музиката, и греещите костюми, отново ни припомниха кои сме. И превърнахме залата в малка България. Нека винаги е така. Две училища, един екип, една цел. И най-чудесните родители. И всички заедно в името на бъдещето – лъчезарните ни деца. Щастливци сме ние. Заедно можем повече и всичко хубаво предстои. Весело и безгрижно лято. Изпълнете го с красиви емоции“, обобщиха от просветното средище.

Събитието бе осъществено с подкрепата на Министерството на външните работи по програмата за подпомагане на българските организации и медии извън страната за 2022–2023 година.  

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights