01.12.2023 | 20:57

Над 500 участници на фестивала „Рила ни гледа“ в Дупница

Стартът на 13-я Национален фестивал „Рила ни гледа“ бе даден днес на естрадата в градския парк в Дупница. Записали са се над 500 участници. Гостуват и групи и изпълнители от Филипините, Колумбия, Китай, Грузия. Фестивалът продължава до 24 юли с различни прояви.

Фестивалът е създаден за съхраняване и популяризиране на автентичния български фолклор и стимулиране на неговото развитие в наши дни. Той е с конкурсен характер – жури, оглавявано от професор Даниела  Дженева, шеф на ансамбъл „Тракия“, ще обяви победителите, като участниците са разделени в две гупи – до и над 20 години. Акцентът е в жанра „танц“. През цялото време ще има и щанд и експозициия с произведения на стари занаяти – дърводелство, декупаж, обработка на вълна, рисуване върху камък и др. 

Мотото на фестивала – „Рила ни гледа“, идва от това, че паркът се намира в подножието на Рила планина и през цялото време, когато участниците във фестивала се съревновават на сцените, върховете на Рила са един своеобразен зрител, поясняват организаторите и от Общината, а един от участниците – 74-годишният Кирил Колчаков-Джилито, ще изпълни песни по прочутия в миналото Павел Сираков.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights