22.05.2024 | 7:19

Най-големият панаир на антики в Източна Европа се проведе в Букурещ

Снимка: Мартина Ганчева - БТА

Един от най-големите панаири на антики се проведе този уикенд в Букурещ. Събитието протече в така наречената “Зала с купола” – най-старият павилион на изложбения център Ромекспо в румънската столица, открит през 1962, където през годините са се провеждали концерти на музикални звезди като Хосе Каресас, Енрике Иглесиас и The Cranberries. Той е разположен на площ от 15 247 кв.м., разпределени на четири нива.

“Подобен панаир няма никъде другаде в Румъния и дори в Източна Европа”, съобщиха за БТА организаторите. 

В рамките на двата почивни дни гостите и жителите на града имаха възможност да разгледат и да си закупят предмети от края на XIX и началото на XX век – мебели, музикални инструменти, порцелан, керамика, гоблени, витражи, скулптури, монети, медали, значки, стари вестници и списания, плочи. Някои от тях бяха с колекционерска стойност. 

Имаше и щандове с марка “Румъния”. На тях се продаваха типичните за страната женски ризи с бродерии, известни като „алтица“ (altița) или “ия” (ia), включени от ЮНЕСКО в списъка на нематериалното културно наследство в края на миналата година.

Румънското народно облекло беше и върху стари марки за по 10 леи (4 лв.). Особен интерес предизвикаха марките с лика на Елвис Пресли. Търсене имаше и за стари банкноти на цени от по 5 леи (2 лв.).

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights