23.04.2024 | 13:13

Намериха театъра на император Нерон в Рим

Снимка: Quotidiano.net

В центъра на Рим, след археологически разкопки в продължение на 3 години, бе открит античния театър на император Нерон, смятан до момента за изгубен.

Theatrum Neronis бе открит във вътрешният двор на една от най-представителните в исторически и архитектурен план сгради в Рим – Palazzo della Rovere. От древните източници се е знаело, че Нерон е имал театър където е репетирал своите поетични и певчески изпълнения, за което намирането му сега е от изключителна важност, обясниха от Специалното управление на археологията в Рим.

Бе уточнено, че разкошните колони от скъпоценни мрамори, изисканите гипсови декорации, стаи, използвани като депозити за костюми и декори, самият размер на сградата и използваните материали, предполагат императорска поръчка и е редно да се смята, че това е театърът на Нерон, както го описват Плиний и Тацит.

Открити са още останки от Градините на Агрипина, арената за конни надбягвания на император Калигула, където след това намира място Theatrum Neronis. Намерени са и множество интересни материали от средновековен Рим. Обмисля се, как поне част от находките да могат да се посещават.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights