20.06.2024 | 22:00

Нараства интересът на туристите към културно-историческото наследство

Етнографска къща в Добрич, снимка: Ангел Радилов

Сериозно нараства интересът на българи и чужденци към културно-историческото ни наследство, съхранено и показано в музеите. Летният туристически сезон най-силно изразява тази тенденция. Другата добра новина е, че младите историци, етнолози и археолози намират професионалната си реализация в тези и културни, и научни институти. 

В музейния комплекс в Банско две трети от служителите са млади хора, половината от тях с докторска степен

Горещо лято, прохладна и красива планина с перфектно разработени и маркирани планински маршрути и богата фестивална програма. Това е само част от обяснението на силния летен туристически сезон в Банско. И в Пирин, и в града е пълно с хора. Колко от тях влизат в музеите, събрали историята и културата на Банско? 

Светла Барякова, директор на Музейния комплекс: 

„Много повече през лятото, отколкото през зимата. Има много голям интерес и от туроператорски фирми. Има много единични посещения от чужденци… Много се впечатляват от съдбата на Никола Вапцаров. Англичаните трудно разбират Възраждане. Туристите се впечатляват от архитектурата, естетиката и простотата в домашния бит. От дърворезбата, от иконите“. 

В повечето музеи на Банско ще ви посрещнат млади хора, владеещи няколко езика. Това е наистина приятна изненада, на фона на младата миграция от страната ни. И макар че има текучество, повечето от тях се задържат в Банско.  

Целият екип на Музеен комплекс – Банско наброява 15 души. Най-близкото предизвикателство пред тях е подобаващото отбелязване на 230 години от рождението на Неофит Рилски, а една от изненадите за посетителите на къщата-музей ще бъдат уроците по неговата „Взаимоучителна медота“

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights