23.02.2024 | 18:11

НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР В ПРЕГОВОРИ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С НАЦИОНАЛНИЯ ТЕАТЪР НА РУМЪНИЯ В ТИМИШОАРА

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Разговори за съвместни спектакли и проекти сложиха началото на бъдещо дългосрочно партньорство между Народния театър „Иван Вазов“ и Националния театър „Михай Еминеску“ в Тимишоара, Румъния, съобщават от културната институция.

В рамките на двудневна визита на директора на румънския театър Ада Хаусватер, която се състоя по покана на директора Васил Василев, бяха обсъдени възможностите двата театъра да си партнират в създаването на проекти и да реализират разменни гостувания.

Хаусватер беше специален гост на представлението на спектакъла „Бурята“ на 5 юли, а след това се срещна с режисьора Робърт Уилсън и с директора на Народния театър. В рамките на срещата беше отправена покана „Бурята“ да гостува в Тимишоара, която тази година е Европейска столица на културата.

Ада Хаусватер сподели, че сградата на театър „Михай Еминеску“, както и тази на Народния театър, е построена по проект на виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер и също е преминала през редица исторически катаклизми през годините. Хаусватер остана впечатлена и от сценичната механизация на Голяма сцена, дело на компанията „Круп-Ман“, създадена през 1923 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights