01.12.2023 | 21:25

Нова колекционна зала за 107-ата годишнина на Националния военноисторически музей

Снимка: НВИМ

От 5 юли (сряда) Националният военноисторически музей (НВИМ) отваря нова колекционна зала по повод 107-ата годишнина от създаването си, която в периода 5 – 9 юли ще може да бъде разгледана безплатно. И тази година Музеят не изневерява на идеята да представя непознатото лице на богатия си едномилионен фонд, за да покаже колко още много тайни може да крие една вековна институция, съобщават от НВИМ.

В новото музейно пространство ще могат да се видят любопитни експонати от сбирката „Битови вещи и снаряжение“. Те са свързани с офицерския бит от ХIХ и ХХ век и ежедневния и официалния живот на Двореца. Сред любопитните експонати са артефакти, нетипични за един военен музей, като сервизи за хранене от сребро и порцелан, жардениери, свещници и множество изящни предмети от бита, създадени от известни европейски фирми, някои от които съществуват и до днес.

Част от вещите представят най-ранния период на управлението на първия български княз – Александър I, и са дарени на Музея след неговата смърт от съпругата му графиня Йохана фон Хартенау, други са принадлежали на Софийското офицерско събрание, а трети са използвани от шефските полкове – 9-и пехотен пловдивски на Н. Ц. В. Клементина полк и 2-ри конен на Н. Ц. В. Мария Луиза полк.

Експозиционното пространство се допълва от оригинални графики на Владимир Димитров – Майстора, Борис Денев, Никола Танев, Петър Морозов от периода им на военни художници, както и от редки пощенски картички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights