28.02.2024 | 15:48

Около 650 000 души разгледаха най-голямата изложба на Вермеер в Амстердам

Снимка: АП

Около 650 000 души от 113 държави са разгледали най-голямата досега изложба на творби на художника Йоханес Вермеер (1632-75) в Амстердам, след като експозицията приключи в неделя след 115 дни. Това я прави най-посещаваната изложба в историята на Националния музей за история и изкуство на Нидерландия „Райксмузеум“, съобщиха световните осведомителни агенции.

От февруари насам бяха изложени 28 от 37-те известни днес картини на нидерландския майстор от Делфт, сред които и много заемки от международни колекции. Никога досега не са били излагани едновременно толкова много картини на Вермеер. Освен това изложбата включваше седем картини, които никога досега не са били показвани публично в Нидерландия, сред които три от колекцията „Фрик“ в Ню Йорк.

Рекордният брой посетители, сред които френският президент Еманюел Макрон, филмовият режисьор Стивън Спилбърг и носителката на „Оскар“ Джейми Лий Къртис, бе достигнат, въпреки че музеят бе ограничил броя на гостите, за да гарантира, че всеки от тях ще може да разгледа добре шедьоври като „Момичето с перлената обица“ и „Млекарката“.

„Вермеер е художник на спокойствието и интимността. Искахме посетителите да му се насладят максимално“, каза генералният директор на музея Тако Дибитс и добави: „Това беше възможно само чрез ограничаване на броя на посетителите“.

Изложбата на Вермеер беше открита на 10 февруари. Поради големия интерес музеят бе принуден да удължи работното време до 23:00 часа.

За любителите на изкуството, които не са успели да се сдобият с някой от силно търсените билети, шест картини на Вермеер ще останат на показ в Почетната галерия на „Райксмузеум“ – четири от собствената колекция на музея плюс „Момичето с червената шапка“ от Националната художествена галерия във Вашингтон и „Млада жена на клавесин“ от колекцията „Лайден“ в Ню Йорк.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights