28.02.2024 | 14:46

ONE gallery представя S E L E C T E D 2-29 ноември

Богдан Александров /Венелин Шурелов/ Георги Янков/ Красен Троански/  Rassim/ Свилен Стефанов/Петър Георгиев – Rey/Георги Ружев

Официално откриване : 2 ноември 2023 г., от 18:00 ч. ул. Дякон Игнатий 1А в София,

Галерията за съвременно българско изкуство One gallery отваря вратите на новото си пространство, с изложбата SELECTED, която събира някои от най-интересните български артисти. 

С творби на Богдан Александров, Венелин Шурелов, Георги Янков, Красен Троански, Rassim, Свилен Стефанов, Петър Георгиев  – Rey и Георги Ружев, собственикът и двигател на галерията – Десислава Зафирова посреща новия артистичен сезон и ви кани да застанете лице в лице със създателите на предизвикателни визуални експерименти. 

„Оставам вярна на убеждението , че изкуството има силата  чрез своя език да променя съзнанието на хората към усъвършенстване и израстване. Мисията на галерията е да популяризира и утвърждава онези идеи в изкуството, които са извън национални граници и групови интереси. Усилията ни ще бъдат насочени към утвърждаването на свободата в изкуството като висша ценност“, коментира създателката на One Gallery – Десислава Зафирова.

SELECTED е необикновена експозиция, с която госпожа Зафирова и екипът й с гордост представят новото изложбено пространство на улица „Дякон Игнатий“ №1 А, където се намира и офисът на Фондация Свободни съвременни изкуства. 

Мястото е едно от най-емблематичните  средища на културния и политическия  живот в столицата преди Първата световна война. Днес старото кафене “ България”, което е разположено на две нива  преживява своята съвременна метаморфоза – превръща се в галерия за съвременно изкуство. Разположено на 300 квадратни места, на две нива, арт пространството ще предизвика публиката с инсталацията на Георги Янков – „Твоята публика“, вдъхновена от преживяването, наречено възприемане на хиперболизираната реалност, която виждаме през филтрите на мобилните приложения, изкуствените визии и “екстеншън модата”. Според артистът те неминуемо водят до загуба на идентичността и крехко, уязвимо самочувствие в реалния свят.

Богдан Александров пък слага акцента върху едно съновидение, където всичко е прекрасно и възможно. Картината изобразява лице на щастието в увеличена пропорция – около 3 метра и задава тихите въпроси – а нима това е достатъчно.

Пътешествието в света на SELECTED продължава с един от любимите автори на галерията – Красимир Кръстев – Rassim, който се впуска съвсем буквално по следите на изгубеното време с проекта „Изкуството ще победи“, предизвиквайки посетителите да разсъждават върху преходността на живота и красотата в ежедневните ритуали. 


Пак някъде там гравитира и творбата на Венелин Шурелов – „Метаморфози“, която поставя под съмнение идентичността на съвременния човек с многобройните му трансформации.

Вярна на традицията да открива интересни съвременни артисти, Десислава Зафирова представя новото и свежо попълнение в галерията – Красен Троански, който се включва в SELECTED заедно с ветерана Свилен Стефанов. Той показа за първи път пред публика новата си арт творба, в мащаб три метра, която е комбинация от живопис, скулптура и  видео и оставя въпросът отворен – до колко можем да вярваме на собствените си възприятия и може ли да приемем присъщата плавност на съществуването.

За галерията


ONE gallery  се открива през май 2015 г. в атриума на Serdika Offices, с встъпителната изложба „Палимпсест“ на Богдан Александров.

В програмата на ONE gallery  влизат целогодишна програма от изложби и възможности за художниците да представят своите творби и специални проекти. Галерията бързо печели признание за показването на произведения на утвърдени и нови художници от цял ​​свят.

На 28 ноември 2017 г. галерията прави по-нататъшно разширяванена 160 кв.м с откриването на второ изложбено място на ъгъла на ул. „Иван Вазов“ 14. и ул. „6-ти септември“. в София.
 
На 18 септември 2023г.  галерията разширява дейността си на 300 кв. м. в къщата на ул. Дякон Игнаатий 1А и заедно с архитектите на CONA и под ръководството на Арх. Сава Кисляков, скоито галерията работи успешно реставрират и запазват историческата сграда на бившето кафене “България”. 

Галерията остава последователна:

​Да идентифицира, представя и развива добрите идеи, отразяващи екзистенциалните проблеми  на нашето време чрез изкуството и неговите различни подходи. 

Галерията изгражда своята колекция от творби на съвременно изкуство през годините, която продължава да се обогатява и до днес.

За фондацията

Фондация Свободни съвременни изкуства е българска неправителствена организация, която подпомага и популяризира съвременното изкуство в България. Работи с цел развитието на съвременното изкуство като креативно и критично отношение към света около нас.

Фондацията поддържа различни проекти, които подпомагат, реализират и популяризират съвременните изкуства. Сред тези проекти са фестивали, изложби, критика, лекции, издания за изкуство  и публични срещи.

Фондацията работи с утвърдени и млади талантливи артисти, които получават възможност да покажат творчеството си пред широка аудитория. Организацията подкрепя съвременното изкуство като се стреми да насърчава креативността, иновациите и експериментите в изкуството.

Срещата и дискусията между художници, критици, теоретици, публиката и други културни дейци също е една от целите на Фондацията. Чрез организирането на срещи и форуми, Фондацията се опитва да създаде място за културен дебат и да създаде общност от хора, обсъждащи изкуството.

Фондация цели да се превърне в значим и активен участник в съвременното културно поле и да допринесе за формирането на съвременната култура и идентичност на България като европейски и световен културен център.

Фондация Свободни съвременни изкуства работи за утвърждаването на свободата в изкуството като висша ценност.

Основател

Десислава Зафирова е галерист и куратор с доказан опит в нестандартния подход към сложни проблеми, вдъхновяващ ръководител на екип, дизайнер и мениджър на иновативни инициативи в областта на визуалните и пластични изкуства. Призната е с изключителната си работа в новите практики, в управлението на изкуството, организирането, курирането, маркетинга на художествени галерии и посредничеството на музейни сделки и връзки с обществеността с някои от лидерите в тези индустрии. 

Има бакалавър по Арт мениджмънт и магистър по Културна антропология на Югоизточната Европа от Софийския университет. Докторант по История на изкуството към Националната художествена академия, специализант на Sotheby’s London и Etude Tajan Paris. Тя е международен консултант, обслужващ както частни, така и институционални колекции, музеи и галерии. През 2003 г. основава галерия „Триадис”, първоначално като галерия за съвременно изкуство, която през 2011 е трансформирана в галерия Юзина. 
През 2005 г. тя организира и продуцира проекта „С уважение към движещите сили” на автора Георги Донов, която остава в скулптурния парк на Националната художествена галерия.
Организира множество изложби и участия на международни изложения като: Istanbul Contemporary, Cosmoskow, Saatchi and Saatchi, Лондон, Art Expo, Ню Йорк.
Тя е директор на фондация „Тракия” до 2011 г. Основател е на „ONE Gallery”. Мисията на Десислава Зафирова е да популяризира и утвърждава онези идеи в изкуството, които са извън национални граници и групови интереси. 

Усилията на нейната работа са насочени към утвърждаването на свободата в изкуството като висша ценност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights