10.12.2023 | 12:27

От 1 до 5 август 2023 – 9-ти Международен кинофестивал Карантината/9th The Quarantine Film Festival

От 1 до 5 август 2023 ще се проведе Деветият Международен кинофестивал за късометражни филми „Карантината“ във морската столица Варна

Откриването е на 1 август, от 20.00 часа

Начало на музикалните сетове: 20:00 часа

Начало на прожекциите: 21:00 часа

Закриване: 5 август 22.30 часа

Локация: гр. Варна, плаж Аспарухово,

пред рибарско селище „Карантината“

Дрескод: лятно-безгрижно-омайно, бяло; синьо; райе

Вход: свободен

Безплатен транспорт за публика и гости:

Варна ул. Антим I (пред Археологическия музей)  –

Карантината 18:30-20:00 часа,

Карантината – Варна 22:45-23:30 часа

Музика и качествено късометражно кино на 9-тия Международен кинофестивал „Карантината“.

Събитието ще се проведе в периода 1-5 август 2023 г. от 20:00 ч. на плаж Аспарухово, пред рибарското селище при вход свободен. В пет фестивални вечери зрителите ще видят 44 късометражни филма от 22 държави в жанровете игрално, документално, експериментално кино и анимация. Преди всяка от вечерите ще има авторска музика на живо – от съвременни български групи:

Funkaround, S&GH Acoustic, Three Men Orchestra, Innerglow, Teddy Velvet Band.

За поредна година „Карантината“ продължава да дава път на млади автори. Голяма част от филмите ще бъдат излъчени за първи път във Варна и се явяват премиери за България.

Тази година ще бъдат показани филми от Чили, Аржентина, Канада, Литва, Люксембург както и кинопродукции от традиционно силно представените държави Испания, Франция, Германия и Италия. В програмата има и няколко български филма. Голяма част от филмите са били част от селекцията на престижни фестивали като Венеция, Берлинале, Торонто и Сънданс.

Организаторите осигуряват безплатен транспорт до сцената на фестивала, като тръгването от Варна ще се осъществява от Археологическия музей на ул. Антим I, всеки фестивален ден от 18:30 до 20 часа, а връщането от рибарско селище „Карантината“ – от 22:45 до 23:30 часа. 

Входът за прожекциите е свободен.

Всички филми са преведени с български субтитри и също така са адаптирани за английско говоряща публика. 

Паралелни събития:

Съпътстваща акция по почистване на трудно достъпните места от нос Галата до плажа и прилежащата акватория ще се състои на: 31-ви юли, 17:30 часа, рибарско селище „Карантината“

Фестивалът се организира на напълно доброволен принцип, при вход свободен и никой не получава заплащане.

Фестивалът се провежда на плажа, сред романтиката на рибарското селище „Карантината“, което е едно от последните съществуващи рибарски селища във Варненския регион. Провокирайки културен обмен между съвременни артисти от цял ​​свят и местните жители, възнамеряваме да превърнем рибарското селище в зона за култура и изкуство и да запазим начина на живот на рибарите и рибарско селище „Карантината“.

Фестивалът е фокусиран върху популяризирането и разпространението на българско и международно късометражно кино. Търси се фокус върху широк кръг от теми – от екология и опазване на автентични култури, от истории за екстремни места, хора и събития, до социално значими теми за човешките отношения. Фестивалът си поставя нелеката задача да открива новите големи имена на световното кино. Дори и най-големите режисьори са започнали своя творчески път именно с късометражни филмови форми.

Международен кинофестивал Карантината

получи престижния европейски печат за качество

EFFE Label за 2023-та година.

Присъждан на забележителни фестивали за изкуства, показващи тяхната ангажираност в областта на изкуствата, участие на общността и международна откритост. 

Деветото издание на Международен кинофестивал за късометражно кино „Карантината” се осъществява с подкрепата на:  Национален фонд Култура – Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022;

Съфинансиран е от Фонд Култура на Община Варна.

„Солвей Соди” АД; „Chaos“; „Пластхим-Т“ АД; „Threestars“; „Passat Press: design and printing house“; „OO Yess!“;  “Technocore”; “JAF: Дървесината – нашият свят“; “TexCycle”; „Anukk studio“; Обществен център за околна среда и устойчиво развитие;  Морски клуб „Приятели на Морето“ – Варна; Апелативен съд – Варна и много приятели, ценители на киното и меценати.

Със съдействие на кметство Аспарухово и рибарите от рибарско селище „Карантината“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights