13.06.2024 | 13:24

Отец Максим от манастира Кикос: Най-важното е да научим децата да обичат и прощават

Отец Максим е домакин на манастира Кикос – един от най-известните в Кипър. Той е българин по баща и кипърец по майка, възпитаник на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. От тази година е и преподавател по религия в Българско училище „Родна стряха” в Кипър.

Ето какво разказа той за рубриката БГ Свят на БТА: 

Разкажете ни за себе си. Вие сте отраснал в Кипър, но сте избрали България за своето образование. Защо? 

След дълги години на Острова, далеч от моята родина, исках да се уча в България, за да си припомня езика, както и за да се свържа с нашите сънародници там – архиереи, свещеници. Да си спомня и малко за живота в България. Да се запозная с нови хора. Това беше главната цел. 

От тази година преподавате в Българското училище „Родна стряха“ по религия. На колко ученици? 

Започнах да преподавам в училището тази година, след покана на г-жа Панчева (Калинка Панчева, директор на учебното заведение, бел. авт.), на 70 ученици. Естествено, идват някъде около 30-40, но Слава на Бога постепенно се покачва числото. 

Според Вас, кое е най-важното, което децата трябва да научат? 

Най-важното е децата да научат да уважават, да обичат, да вярват в Бога, да обичат ближния си, да прощават. Всичко друго ще бъде наша работа – да внедрим в тях някои богословски, духовни частици. Но това става със степени, с годините. Най-важното е да ги научим да обичат и да прощават. 

Често ли посещават българите православните храмове в Кипър? 

Да, посещават ги, особено на големите празници. Проблемът на българското общество е, че не разбират нито литургията, нито има някой свещеник, който да ги разбере и да може да се открият към него духовно, да ги почувства, да ги обгърне с неговата духовна прегръдка, за да може и те да се отпуснат. 

Как се пази българският дух в чужбина? 

С тържества, събрания, кръгли маси, празници. Трябва да се напомня на децата какво е българското, защо е българско и да не губят идентичността си. 

Вие бихте ли се върнали в България? 

С радост бих се върнал. Но делото, което имам тук, е много по-важно, защото се грижим за българите зад граница, които имат огромна нужда. Вярвам, че в България има други, по-достойни от мен духовници, които работят и те като нас. 

Манастирът Кикос се намира на 20 километра западно от с. Педулас, окръг Никозия. Манастирът е основан в края на 11-и век от византийския император Алексий I Комнин (1081-1118), сочи справка на отдел „Справочна“ в БТА.

Манастирът е разположен на 1318 метра над морското равнище, от северозападната страна на планината Троодос. В него се помещава и музей, в който се съхраняват редица свещени предмети от раннохристиянския, византийския и след византийския период, икони, дърворезби, ръкописи, стенописи и др.

В манастира Кикос през 1926 г. започва църковната си дейност като послушник първият президент на Кипър – архиепископ Макариос (1960-1974). През 1977 г. по негово желание той е погребан в близост до манастира. Гробницата му, разположена на 3 километра западно от Киксия манастир, е популярна туристическа дестинация. Настоящият игумен на манастира е Никифор. От 18-и век официален символ на игумена на Кикския манастир е пчелата, която символизира ред и трудолюбие.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights